11 alimente esențiale pentru oase sănătoase
Când vine vorba de oase sănătoase, vorbim implicit de două elemente nutritive esențiale: calciu și vitamina D. Calciul întărește oasele și dinții, în timp ce vitamina D îmbunătățește absorbția calciului și creșterea oaselor.
Este important să consumăm încă din copilărie alimente bogate în calciu și vitamina D, pentru a putea asigura buna creștere, dar și pe măsură ce înaintăm în vârstă, pentru menținerea stării de sănătate. Dacă te îmbolnăvești de osteoporoză, o boală caracterizată prin fragilizarea și ruperea oaselor, calciul și vitamina D pot încetini boala și preveni fracturile.
Adulții cu vârsta sub 50 de ani trebuie să consume 1000 mg de calciu și 200 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi, iar cei cu vârsta peste 50 ani, 1200 mg de calciu și 400-600 UI de vitamina D.
Poți găsi acești nutrienți în următoarele alimente:
- Iaurt – bogat în calciu și vitamina D
- Lapte – bogat în calciu
- Brânză – bogată în calciu
- Sardine – foarte bogate în calciu și vitamina D
- Somon – foarte bogat în vitamina D și omega-3
- Ton – foarte bogat în vitamina D
- Ouă – sursă de vitamina D asimilabilă rapid (se găsește în gălbenuș)
- Spanac – conține calciu, fibre, fier și vitamina A. Alternativa perfectă în cazul în care nu consumi produse lactate și brânzeturi
- Varză – una dintre cele mai bine asimilabile surse de calciu
- Cereale integrale, nuci – bogate în vitamina D
- Coacăze negre – bogate în vitamina D