Calciul și rolul său în procesul de slăbire
Una dintre recomandările principale atunci când vine vorba de scăderea în greutate este creșterea nivelului de efort fizic, astfel încât o mai mare parte de calorii să fie consumate. Dar ce se întâmplă în cazul unei persoane active care totuși nu reușește să își controleze greutatea?
Prima modificare ar trebui făcută la nivelul regimului alimentar și anume adaptarea aportului caloric la consumul generat de efort fizic. În 1988, cercetătorii au fost surprinși de rezultatele unui studiu care analiza efectele calciului asupra tensiunii arteriale. Ei au constatat că prin consumarea a 2 căni de iaurt pe zi, presiunea sângelui s-a normalizat, dar mai mult de atât au mai observat că greutatea subiecților s-a redus cu până la 5 kg în 12 luni. Rezultatele obținute au încurajat lumea medicală să inițieze noi studii ale căror concluzii au fost următoarele:
- Calciul reglează nivelul lipidelor la nivel celular
- Un aport crescut de calciu contribuie la transformarea unui mai mare procent din calorii în căldură și nu în depozite adipoase
- Dietele bogate în calciu reduc riscul de creștere în greutate la populația de 30-50 ani
- Dietele bogate în calciu contribuie la eliminarea stratului adipos
- Consumând 3-4 porții pe zi de alimente bogate în calciu, se reduce semnificativ riscul pierderii masei musculare în timp ce eliminarea stratului adipos este accelerată
- Reduce tensiunea arterială
- Previne apariția hipertensiunii arteriale
- Menține structura osoasă
- Participă la scăderea în greutate
Fiindcă printre alimentele bogate în calciu se regăsesc lactatele, care conțin un număr mare de lipide, vă recomandăm alegerea produselor degresate.