Uleiul de cânepă
Uleiul de cânepă este un aliment care se obține prin presarea la rece a semințelor plantei de cânepă, Cannabis Sativa.
Istoria utilizării uleiului de cânepă își are începuturile în China. Cu aproximativ 3000 de ani î.Hr, semințele erau folosite pentru combaterea inflamațiilor pielii și erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative diuretice și excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-născuți și animale.
Uleiul de cânepă este deosebit de bogat în acizi grași esențiali poli nesaturați din familia omega. Acidul linoleic (omega-6) și alfa-linoleic (omega-3) vitali pentru organismul nostru sunt considerați ”grăsimi sănătoase” dar pentru că acesta nu îi poate produce singur trebuie să îi procure din alimente. Uleiul de cânepă poate fi considerat ”vaccin ” nutrițional iar introducându-l zilnic în dietă, joacă rolul unui aliment protector. Are miros și gust plăcut, asemănător celui de nucă și poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, peștele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate în mod tradițional.
Indicații:
Probleme cardiovasculare – Uleiul de cânepă poate juca un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare. Faptul că uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele, nivelul de colesterol și diminuează nivelul de fibriogen, un marker cheie în ateroscleroză.
Echilibrul pielii – Uleiul de cânepă furnizează acizii grași necesari în menținerea sănătății și flexibilității membranelor celulare, având totodată proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriale.
Echilibrul hormonal – Cânepa este singura sămânță comestibilă care conține Acid Gamma-Linoleic, benefic în tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei.
Sistemul nervos – Acizii grași esențiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, acizii omega 3 și omega 6 sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.