Creatina și beneficiile sale
Suplimentul care a fost un element de referință pentru culturism, s-ar putea să producă nu doar masă musculară. În ciuda faptului că cercetările au dovedit siguranța creatinei, chiar și când este luată pe perioade lungi, mulți membrii dezinformați din media și chiar doctori radicali încă avertizează să fim precauți de posibilele efecte secundare. Ce este enervant la acești ”experți” e că acum foarte multe date științifice arată beneficiile oferite de creatină în multe aspecte ale sănătății.
S-a descoperit că accelerează funcția creierului, la fel ca și faptul că protejează creierul de leziuni, are proprietăți antioxidante, ajută la reducerea simptomelor bolii Huntington, a bolii lui McArdle și distrofia musculară și protejează pielea de arsurile solare.
Deși creatina nu este utilizată în principal pentru beneficiile asupra sănătății, îți mai poate oferi un motiv care te-ar putea interesa: câteva studii sugerează că suplimentul poate îmbunătăți sănătatea inimii. Pe lângă asta, creatina are capacitatea de a reduce și nivelurile de homocisteină din sânge. Homocisteina este un aminoacid care are o structură similară cu cea a cisteinei, deși nu trebuie confundată cu acel aminoacid benefic. Din contră: homocisteina distruge structuri importante în interiorul vaselor de sânge și este asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară.
Cercetătorii din Virginia au descoperit că indivizii tineri și sănătoși de sex masculin care iau creatină și o multivitamină zilnic timp de 4 săptămâni, au redus în mod semnificativ nivelurile de homocisteină, în timp ce un grup care lua doar multivitamine a înregistrat o ușoară creștere.
Se recomandă 3-5 grame de creatină cu shake-urile de dinainte și după antrenament. În restul zilelor, luați o doză de 3-5 grame odată cu micul dejun.