Despre abdomen
Dacă ar fi să ne luăm după reclame, oamenii cheltuie mai mulți bani pentru abdomen decât pentru orice altă grupă musculară. Și de ce n-ar face-o? Acesta este implicat în aproape toate mișcările tale. Însă, drumul către un abdomen frumos conturat nu trebuie să treacă prin cardul de credit. Ai nevoie de o dietă bine gândită care, alături de un antrenament intens, îți va topi ”colăceii” și îți va pune la treabă întreaga regiune mediană. Ai cumva neclarități în legătură cu această zonă a corpului tău? Iată, în continuare, o cartografiere a mușchilor abdominali.
Marele drept abdominal
În limbaj științific este denumit ”rectus abdominis”, dar cel mai bine cunoscut sub denumirea de ”pătrățele”. Este vorba, de fapt, despre opt segmente separate de un țesut conjunctiv fibros numit fascie. Contrabalansând acțiunea mușchilor care întind zona lombară, marele drept îți menține coloana stabilă. Cealalaltă funcție principală a sa este de a trage trunchiul către șolduri.
Fascia
Acest țesut dens se împletește în și prin întreaga masă musculară a corpului tău, realizând o rețea interconectată. Dacă ai în vedere abdomenul, fascia este cea care separă și leagă fiecare segment dintre cele opt ale marelui drept, conferindu-i aspectul definit.
Oblicul extern abdominal
Întinzându-se pe verticală și pe diagonală, această grupă de mușchi începe la cutia toracică și se conectează la osul șoldului și linia albă. Oblicul extern te ajută să îți înclini trunchiul într-o parte și în alta și să îți răsucești trunchiul la stânga și la dreapta. Rolul său cel mai important este acela de a împiedica rotirea necontrolată a trunchiului.
Oblicul intern abdominal
Sub oblicul extern abdominal se află stratul de mușchi numit oblicul intern (sau micul oblic), acesta contribuie la înclinarea într-o parte și la răsucirea trunchiului, împiedicând în același timp rotirea necontrolată a acestuia.
Linia albă
Acest strat lung de fascii formează o linie despărțitoare la mijlocul abdomenului. Linia albă nu permite mușchilor oblici să sfâșie marele drept abdominal.