Schimbarea antrenamentului reduce riscul accidentărilor?
Ar putea schimbarea antrenamentului să conducă la diminuarea șanselor pentru apariția leziunilor? Într-un nou studiu de la Universitatea Loyola din Chicago, sportivii tineri specializați în tenis (care își ocupau mai mult de 75% din timpul lor de formare, jucând doar tenis) au avut de 1,5 ori mai multe șanse de a fi raportat o accidentare față de sportivii tineri care și-au împărțit timpul lor între tenis și practicarea altor sporturi.
Într-o serie de experimente, Neeru Jayanthi, profesor asociat la Loyola Center din Chicago și echipa sa, au ajuns la concluzia că nu contează atât de mult numărul orelor petrecute de sportivi antrenându-se, ci mai mult felul în care s-au antrenat și modul în care acesta a avut impact asupra riscului de accidentare.
Când te concentrezi pe un singur sport în mod organizat, intensitatea este mai mare, iar obiectivele sunt diferite, spune dr. Jayanthi. În plus, folosești aceleași grupuri musculare de fiecare dată și dacă nu ești instruit corespunzător, acest lucru poate duce la o utilizare excesivă și la un risc mărit de accidentări, spune el.
Dar nu te opri încă din antrenamentele tale, Dr. Jayanthi spune că riscurile asociate cu sportul de performanță sunt mult mai îngrijorătoare pentru copii decât pentru adulți (cei mai mulți dintre sportivii din studiul său fiind adolescenți). Copiii sunt mai susceptibili de a lăsa emoțiile să preia controlul, care pot scădea rezistența corpului și pot duce la o accidentare. Tinerii, de asemenea, tind să aibă și o lipsă de vigilență necesară pentru a ști când să ia o pauză, instruirea corespunzătoare și dezvoltarea pe care mulți sportivi de specialitate (cum ar fi cei din facultate) o au la dispoziția lor.