5 semne că dieta pe care o urmezi este nepotrivită
În această perioadă, dietele apar aproape săptămânal, promițând că, dacă le urmezi, vei avea cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp posibil și pe deasupra, vei fi și foarte sănătos. Adevărul este că oamenii sunt sătui de obiceiurile lor alimentare și caută în permanență ceva nou. Dar, a te hotărî să urmezi o dietă nepotrivită este o greșeală foarte mare. Unele diete pot provoca o serie de efecte secundare, de la respirația urât mirositoare și urinare frecventă, până la încetinirea metabolismului și oboseală.
De aceea, nu îți recomand să urmezi diete generaliste (care pot fi găsite pe internet, reviste, tv, etc.), ci să ceri ajutorul unui nutriționist / dietetician, pentru a-ți crea o dietă personalizată. Totuși, dacă vrei neapărat să încerci una dintre dietele generaliste, fii atent la următoarele aspecte:
1. Este prea restrictivă
Diete ar trebui să fie restrictive, nu? Ei bine, da și nu. O dietă sănătoasă presupune reducerea numărului de calorii consumate și auto-disciplină. Dar, o dietă care are prea multe reguli, aduce și multe probleme. Restricțiile alimentare extreme sunt semnul distinctiv al unei diete greșite. Nu trebuie să renunți complet la alimentele preferate, deoarece acest lucru îți poate intensifica poftele. De aceea, aceste diete, cum ar fi Atkins sau raw-vegan au rata de abandon mult mai mare decât dieta mediteraneană, care lasă loc varietății.
2. Sunt interzise categorii întregi de alimente
Interzicerea unor categorii de alimente, sau mai rău, a unor macronutrienți (glucide, lipide, proteine), te poate da gata foarte repede. Aceste diete elimină nutrienții necesari funcționării optime a organismului. Creierul și mușchii au nevoie de carbohidrați. De aceea, dietele sărace în carbohidrați provoacă slăbiciune, iritabilitate, lipsă de concentrare.
3. Este opusul a ceea ce faci de obicei
Oamenii încep de multe ori o dietă, în disperare de cauză. Se simt vinovați pentru ceea ce au mâncat de-a lungul timpului și vor o schimbare totală. Dar, aceste obiceiuri nu s-au format peste noapte, așa că nu ne putem aștepta la o inversare bruscă. Micile schimbări te vor ajuta să te schimbi, așadar, începe lent, redu dimensiunile porțiilor, înlocuiește unele alimente, de exemplu pâinea albă cu pâinea integrală, iaurtul cu fructe cu iaurtul degresat, etc.
4. Îți dă mari bătăi de cap
Nu alege o dietă care necesită muncă intensivă în bucătărie pentru prepararea rețetelor. De asemenea, nu alege o dietă care are la bază alimente greu de procurat sau foarte scumpe. Nu cred că îți dorești să pierzi toată ziua căutând aceste alimente și apoi gătind rețete complicate.
5. Se bazează pe produse-minune
Nu te încrede în alimentele deja gătite și frumos ambalate sau pastilele-minune. Producătorii acestora vor doar să te facă să uiți de alimentele sănătoase de care ai nevoie cu adevărat și să apelezi la serviciile lor. Marketing pur.
Cele mai multe diete nu sunt create pentru a-ți schimba stilul de viață, ci pentru a pierde repede în greutate și a te convinge că funcționează. Așadar, ai grijă să nu cazi în capcană!