Adevărul despre lapte și lactate
Laptele a început să fie procesat în urmă cu 8000 de ani și este cunoscut de mulți oameni ca fiind o băutură miraculoasă, cu efecte foarte benefice asupra organismului uman. Din păcate, în acest articol, vei vedea „latura întunecată” a laptelui.
Logică
Omul este singurul mamifer care consumă laptele altei specii (cu excepția unor cazuri izolate). De asemenea, este singurul mamifer care consumă lapte după perioada de înțărcare. Cred că ești de acord cu faptul că laptele vacii este destinat doar vițelului, nu taurului și nici omului. Acesta este motivul pentru care laptele vacii (sau al altor animale) este total diferit de laptele de om. Este foarte greu de digerat și are efecte nocive, deoarece are o concentrație mult mai mare de nutrienți și hormoni decât cel de om. Totuși, cum toate mamiferele știu când trebuie să nu se mai hrănească, cu lapte, iar inteligentul om, nu?
Bani
Laptele nu era de ajuns, așadar, s-au creat lactatele: iaurt, brânză, cașcaval, smântână, unt. În urma consumului, toată lumea este mulțumită: consumatorii, producătorii, intermediarii, mass-media și desigur, statul. Nimănui nu i-ar plăcea ca de mâine să nu se mai consume produse lactate. Consumatorii sunt înnebuniți după gustul acestora, iar ceilalți după gustul banilor. Acesta este motivul pentru care consumatorii nu știu adevărul despre lapte și derivatele acestuia. Și mai mult ca sigur, nu vom vedea în viitorul apropiat la TV campanii de genul „Spune NU laptelui!”.
Știință
În anii anul 1974, premierul Chinei a fost diagnosticat cu, cancer la vezica urinară, acesta fiind motivul pentru care a ordonat efectuarea unui studiu imens al celor mai comune 12 tipuri de cancer la aproximativ 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de districte din China. Așa a luat naștere „Studiul China” cel mai complet studiu asupra nutriției realizat vreodată, având implicații extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate și sănătății pe termen lung. În urma acestui studiu, s-a concluzionat faptul că, cazeina, care constituie până la 87% din proteina laptelui de vacă, accentuează dezvoltarea cancerului (în special mamar, ovarian, testicular, de colon, de prostată) și creșterea colesterolului. Cazeina este proteina de care vițelul are nevoie pentru a-i crește copite și coarne. Oamenii de ce ar avea nevoie de o cantitate atât de mare de cazeină, doar pentru unghii, păr, dinți? Laptele de om este mai bogat în albumine (similare cu proteinele din zer), decât în cazeină.
Vițelul este erbivor, deci pe lângă lapte, mănâncă și iarbă. Sistemul său digestiv poate digera separat laptele de iarbă, în timp ce al omului, nu. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, este coagulat și transformat într-o materie asemănătoare cu brânza, aceasta conținând și resturi de mâncare aflate în stomac. De aceea, laptele și lactatele animale sunt greu de digerat de către om.
În China, este un consum extrem de mic de lapte și de produse care conțin lapte, de ex. prăjituri, înghețată, etc., deoarece chinezii nu concep consumul de lapte de origine animală. În cazul în care o mamă nu are lapte pentru a-și alăpta bebelușul, nu se apelează la lapte praf, ci se caută o doică, care poate alăpta acel copil.
Dezavantajele laptelui și lactatelor
- Laptele este cel mai iritant aliment pentru tractul gastrointestinal. Pe lângă incapacitatea de a digera cazeina, după vârsta de 4-5 ani, organismul nostru nu poate digera nici lactoza (zahărul, principalul carbohidrat din lapte). Incapacitatea de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea producerii de mucus în organism și, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii, alergii și infecții.
- Produc dezechilibre hormonale, deoarece conțin hormoni de creștere (vacile sunt injectate pentru a le crește producția de lapte)
- Laptele din paharul tău este un amestec din laptele dat de mii de vaci
- Calciul din lapte se asimilează de organismul uman în proporție de maxim 20%
- Proteinele și fosforul aflate în cantitate mare în laptele de vacă, fac ca organismul să piardă mai mult calciu decat câștigă
- Prin preparare termică, se distrug unele proteine și vitaminele importante
- Laptele are mai puține proteine decât multe dintre legume
- Conțin aflatoxină
- Cauzează apariția bolilor cardiovasculare
- Cauzează diabetul (Finlanda, țara cu cel mai mare consum de lapte din lume, are cel mai mare număr de diabetici)
- Cauzează osteoporoza
Alternative
- Urdă (este o brânză făcută din zer)
- Lapte și brânză de iapă sau de măgăriță (cele mai asemănătoare cu laptele de om)
- Lapte și brânză de capră (are mai puțină cazeină decât cel de vacă, dar de 2x mai mult decât cel de om)
- Lapte de susan, migdale, alune, arahide, nuci, cocos, orez, ovăz, orz, etc. (vom publica rețete în curând)
- Alimente bogate în calciu și vitamina D: varză, conopidă, broccoli, spanac, sardine, somon, migdale, semințe
Consumul de lactate:
- Populația mondială: 75% din oameni au intoleranță la lactoză
- Finlanda: 361 kg/an/cap de locuitor
- Suedia: 355 kg/an/cap de locuitor
- România: 266 kg/an/cap de locuitor (locul 10 în lume)
- SUA: 253 kg/an/cap de locuitor
- Japonia: 76 kg/an/cap de locuitor
- China: 29 kg/an/cap de locuitor
Te înțeleg dacă nu vrei să crezi aceste lucruri. Este, într-adevăr greu de acceptat faptul că o viață întreagă ai fost indus în eroare. Dar, în ziua de azi posibilitățile de informare sunt nelimitate. Pentru a te convinge, poți întreba medici, poți căuta pe internet sau poți cumpăra cartea „Studiul China” apăsând aici.
Dacă te-am convins, nu înseamnă că trebuie să elimini brusc laptele și lactatele din alimentația ta, dacă ai consumat aceste alimente toată viața. Cazeina provoacă dependență, pentru ca vițelul să vrea să bea iarăși lapte. Așadar, dacă vițelul poate să renunțe, cu siguranță poți și tu. Mult succes și sănătate!
„Cred că ești de acord cu faptul că laptele vacii este destinat doar vițelului, nu taurului și nici omului. Acesta este motivul pentru care laptele vacii (sau al altor animale) este total diferit de laptele de om.”
Daca laptele vacii ar fi destinat doar vitelului, atunci de ce vaca produce lapte si inafara perioadei de gestatie?
Sorina Pentru că așa a fost obișnuită/obligată de către om. Dacă nu este mulsă, după ce vițelul este înțărcat, nu mai dă lapte până la următoarea gestație.
Rolul laptelui, la orice mamifer, este de a ajuta nou-născutul să crească, conform speciei respective, oferindu-i nutrienții de care are nevoie, în cantități optime. În alăptare, laptele provine de la o singură sursă, este consumat imediat, nu ia contact cu aerul, lumina sau diferite recipiente și are o anumită temperatură.
FitnessNutritieSorina ” Cazeina este proteina de care vițelul are nevoie pentru a-i crește
copite și coarne. Oamenii de ce ar avea nevoie de o cantitate atât de
mare de cazeină, doar pentru unghii, păr, dinți?”.Noi nu avem cumva si oase? sau chestia cu cartea si studiul China este iar o treaba murdara de marketing si publicitate?Eu unul conform studiilor timp de 20 de ani in ceea ce priveste nutritia consider ca lipsa laptelui de vaca din alimentatie nu este ceva neaparat nociv insa este clar o prostie sa il elimini datorita acestor asa zise studii facute de chinezi.Sunt tone de studii care arata beneficiile laptelui de vaca asupra vietii individului de rand precum si asupra sportivilor.Daca e sa consideram ca laptele de vaca este raspunzator de eventuale probleme diabetice sau canceroase atunci ce sa mai zicem despre tonele de produse pline de E-uri si chimicale de pe piata cu care ne indopam considerandu-le sanatoase?Repet: Consider ca este o prostie sa elimini laptele de vaca din alimentatie si mai ales sa o faci datorita asa-zisului studiu China.Cu atat mai mult consider ca e o prostie sa arunci banii pe fereastra cumparand aceasta carte.Insa….acestea sunt parerile mele personale.
CristiDobrescu FitnessNutritie Sorina Subiectul articolului nu este despre chimicale, ci strict despre lapte și lactate. O treabă murdară de marketing și publicitate este cu privire la aceste produse, făcând oamenii să creadă că fără ele nu se poate trăi. Nu trebuie neapărat să crezi acest studiu. Gândirea logică te va face să îți dai seama care este realitatea. Nu este un capăt de țară dacă bei un pahar de lapte o dată la 3 zile, dar ai o problemă dacă bei zilnic și tot zilnic mănânci brânză, iaurt, smântănă, unt, etc. Alegerea este a ta, dar fără a te documenta (și a spune, înainte de a citi, despre un studiu că este o prostie) nu poți alege corect.
Din cele 2 articole de pe site, unul este pro si celalalt contra consumului de lapte.
Deci este bine sa renunti la el sau nu? Ori la unele persoane este
benefic si la altele nu, in functie de toleranta? Consumi lactate pentru
continutul de proteine dar de fapt nu e bun ca provoaca schimbari hormonale, etc, etc. Eu chiar sunt confuz deja…
MariusMircea Conform studiului din „articolul pro”, s-a demonstrat că laptele ajută la creșterea musculară, dar acest lucru nu anulează efectele negative ale laptelui. Toleranța la lactoză (glucida din lapte) diferă de la o persoană la alta. Fiecare om este liber să aleagă ce este mai important pentru el, creșterea musculară sau sănătatea.
Aaa si mi-am adus aminte… proteinele din lapte, din zer (izolat proteic) , ar rezulta ca sunt bune pentru cresterea in masa musculara dar nocive din toate celelalte puncte de vedere?
MariusMircea Proteina numită cazeină și implicit suplimentele cu izolat proteic din cazeină sunt nocive, cele din zer sunt foarte bune. Este recomandată și urda, care este făcută doar din zer. Totuși, persoanele care au intoleranță la lactoză nu pot consuma urdă, zer, etc.
FitnessNutritie Multumesc frumos pentru sfat! Imi era de folos informatia. Va voi urmari cu placere articolele in continuare !! 🙂
Un –renumit– savant avea intr-un borcan un purice.
–Inteligentul nostru savant ii taie puricelui un picior si ii zice:
-Sari,puricel! Sare puricele.Savantul il lasa pe purice,sarmanul, doar
cu un piciorus si ii spune: -Sari mai purice! Puricele sare cum a
putut.Savantul ii taie si ultimul picior si ii zice: -Sari! Dar puricele
nu mai putea sa sara .Savantul isi ia o nota: DUPA CE I-SE TAIE TOATE
PICIOARELE PURICELE NU MAI AUDE.
savantii idioti cauta sa induca deruta in mintile altor idioti. daca
este asa cum spun ei, comunitatile care cunsuma lapte si produse
derivate din lapte in mod preponderent ar trebui sa fie pline de cancer.
daca oamenii arface cancer de la lapte asta ar fi grozav. dar cancerul
este o boala foarte complexa si cauzele care-l declanseaza sint variate.
dar nu frecventa imbolnavirilor de cancer ar trebui sa ne alarmeze
pentru ca aceasta boala cumplita poate vi vindecata si sint din ce in ce
mai multe progrese in acest sens.
prostia si imbecilitatea de care dau dovada acesti savanti cretini
este alarmanta, pentru ca daca ar fi doar ei nu ar fi nimic, dar ei
aduna dupa ei armate de creduli idioti, inculti si cu neuronii prajiti
de tot felul de elucubratii.
prostia este incurabila dragiimei. deci daca beti lapte si
consumati produse derivate din lapte nu veti muri de cancer. prostia
voastra va va impinge intr-o cgroapa pe care si un orb ar putea sa o
ocoleasca.
adevar va spun voua, prostia ucide si face ravagii mai mari decat
laptele si canceru. toate maladiile nu fac atatea victime cate face
prostia.
plopus Nu a spus niciun savant că toți băutorii de lapte vor face cancer și vor muri, cum nu s-a spus acest lucru nici despre fumători, de exemplu. Cancerul este o boală care apare în urma unui cumul de factori, iar consumul de lapte este unul dintre aceștia.
Dacă vrei să convingi „prostimea” contrazicând „savanții proști, cretini, idioți”, te sfătuiesc să lași deoparte discuțiile filozofice și să vii cu argumente solide, cu ajutorul cărora să-ți dovedești punctul de vedere și inteligența superioară pe care crezi că o ai.
Se cam bate cap in cap articolul acesta cu cel care promoveaza consumul de lapte pentru „muschi mai mari”: http://www.fitness-nutritie.ro/consuma-lapte-pentru-o-forma-fizica-de-exceptie/.
Anca88 De ce crezi asta? Mușchii mai mari nu echivalează neapărat cu sănătatea optimă. De ex., steroizii măresc mușchii, dar au efecte negative asupra organismului.
Da nu mai dati indicatii de genul <laptele este bun pentru muschi>…creste masa musculara…sisincer io beau lapte de cand ma stiu si ma simt extrem de bine..deci nu cred..chestia nu i demonstrata in asa fel incat sa aiba un impact asa mare asupra omenirii..de ce nu da napolact faliment…?
igherman Efectele nu apar în 5-10 ani și nu apar la toată lumea care consumă lapte, cum nici toți fumătorii nu se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. Sunt mulți factori care contribuie la declanșarea acestei boli.
P.S.: Nu are nicio relevanță, dar Napolact a dat faliment pe 1 iunie 2013 🙂
va rog sa-mi comunicati daca zerul din lapte este la fel de periculos ca si produsele lactate…sunt un consumator de zer…si vreau sa stiu daca trebuie sa ma opresc sau nu !
simidolar Zerul nu este periculos, este chiar foarte benefic pentru organism. Este recomandată și în articol urda (brânză făcută din zer).
cum putem afla cine a scris ultima carte de Retete prezentata in al doi-lea video? si cum se numeste cu nu prea se vede in video
cum il cheama pe cel ce a sustinut conferinta?
PredescuAndrada Conferința a fost susținută de Dr. Călin Mărginean. Din păcate, nu știm cine este autorul acelei cărți.
Am citit cu mare interes articolul domniei voastre si o serie de remarci apar. Deja, studuil efectuat se bazeaza pe produsele lactate facut la o populatie urbana sau rurala? caci trebuiesc luati in considerare toti factorii alimentari. Este stiut ca populatiile de la oras au in general o calitate de alimentatie mult alterata din cauza produselor chimice (conservanti, coloranti etc) care sunt introduse in majoritatea alimentelor si mai ales zahar.
Studiul Chinei nu este un studiu cu baze solide caci din pacate acestia introduc in alimente o serie de produse chimice pentru a creste rentabilitatea economica cum a fost scandalul laptelui pentru bebelusi in care s-au adaugat aditivi pentru a-l lungi, ce au dus la moartea a sute de nou nascuti.
Daca laptele ar fi unul din elementele perturbatoare ale genelor oncogene, ar trebui ca populatiile de ciobani de eschimosi sau cei care traiesc stepele din Mongolia (care au o alimentatie principala axata pe lapte si carne) sa fie toti bolnavi de cancer dupa logica articolului.
Cazurile de cancer s-au multiplicat dupa era industrializarii in care s-au adaugat produselor traditionale o serie de elemente ca sa le sporeasca durata de viata si productivitatea. De exemplu in Germania s-a constatat ca o serie de persoane decedate de mai mult de 25 de ani si exhumati nu intrasera in starea de descompunere. S-au analizat cauzele si au constatat ca acestia contineau o mare cantitate de conservati (asimilati in timpul vietii) care au incetinit acest proces.
Concluzia este ca nu laptele de vaca muls este unul din factori, ci produsele reconditionate care le cumparam de la supermarket. Trebuie sa avem o alimentatie cat mai naturala posibil pentru a trai sanatos.