Uite ce cumpără Dr. Menci de mâncare!
Dr. Menci este directorul Institutului de Cercetări Alimentare și de ani buni ne învață cum să mâncăm sănătos și cum să evităm, pe cât putem, alimentele cu substanțe nocive. Este în război deschis cu produsele care conțin coloranți și conservanți periculoși (celebrele E-uri).
Dar cine nu s-a întrebat măcar o dată ce mănâncă Gheorghe Mencinicopschi?
Ei bine, noi am fost cu el la cumpărături și vă arătăm cu ce a umplut coșul de la supermarket!
Nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că Menci chiar… mănâncă. Mai mult, poate umple cu ușurință un coș cu alimente. „Natural” și „proaspăt” sunt cuvintele obligatorii de pe lista de cumpărături a specialistului în vârstă de 64 de ani. Primul raion la care se oprește este cel de legume și fructe. Aici cumpără tot ce se poate, îndeosebi mere românești și citrice din Uniunea Europeană. Îi plac foarte mult roșiile cherry, pe care le consumă la salate cu rucola (plantă mediteraneeană), la paste sau tăiate mărunt și puse pe pâine prăjită cu ulei de măsline și busuioc (bruschetta).
Nu pleacă niciodată de la magazin fără să ia niște ciuperci proaspete, pe care le rumenește pe grătar sau le pune la cuptor cu cartofiori. Nu-i place carnea grasă sau tocată. Cumpără foarte mult pește, dar numai proaspăt. E „mort” după somonul la grătar, însă consumă des și pește mai ieftin și cu multe oase, cum este carasul, pe care îl pregătește la cuptor.
Chiar dacă nu se dă în vânt după carnea de porc, de data asta a luat niște cotlete „albe și frumoase”, numai bune de pus pe grătar. Bineînțeles, din frigiderul lui Menci nu lipsește puiul, pe care îl prepară îndeosebi la grătar, dar și la cuptor, cu cartofi și rozmarin. Profesorul are o regulă de bază. Nu mănâncă nimic prăjit, ci doar preparat la aburi, la grătar, la cuptor sau fiert puțin. Totodată, Menci dezvăluie că-i plac foarte mult și legumele trase prin wok (tigaie asiatică, mare și adâncă).
Agreează, de asemenea, pastele integrale și din grâu dur. Pentru ele nu face sosuri sofisticate, ci preferă să le consume cu usturoi, ulei de măsline și ardei iute uscat (aglio, olio e peperoncino), presărate uneori cu puțin parmezan. O dată la 2-3 săptămâni, mai cumpără și câte o sticlă de vin roșu sec și spune că evită să consume alcool. Bea foarte multă apă minerală, atât plată, cât și carbogazoasă. Ca desert, Menci mănâncă foarte multe fructe și iaurturi, care ajută la digestie. De data aceasta, a achiziționat un borcan de magiun de Topoloveni.
„În rest, nu arunc banii pe prostii și citesc foarte atent etichetele. În general, prefer produsele proaspete, vrac, și evit semipreparatele sau alimentele conservate”, ne-a precizat Menci.
Lista de alimente a profesorului Menci
- Mere românești
- Citrice din U.E.
- Broccoli (pentru sote)
- Praz
- Roșii cherry
- Fistic
- Curmale
- Varză (pentru salată)
- Rucola
- Ciuperci champignon proaspete (pentru grătar sau cuptor)
- Pește somon proaspăt (grătar)
- Cotlete de porc (grătar)
- Paste din grâu dur (fierte al dente)
- Zahăr brun
- Ulei de măsline extravirgin
- Măsline naturale
- Iaurt pentru digestie
- Pâine neagră integrală
- O sticlă de vin roșu sec
- Apă minerală (plată și carbogazoasă)
Menci nu exagerează cu brânzeturile și cu lactatele, fiind destul de grase, însă în fiecare zi consumă iaurturi (în special de capră), mai ales cele bune pentru digestie.
Când se află în magazin, Gheorghe Mencinicopschi parcă este orb când trece pe lângă raioanele de mezeluri, de sucuri carbogazoase sau pe lângă cel de dulciuri și chipsuri. Nu le vede nici dacă îl obligi, pentru că niciodată nu mănâncă astfel de produse care, susține el, sunt pline de aditivi extrem de periculoși. De altfel, specialistul ne sfătuiește să evităm cât se poate de mult astfel de alimente!
Sursa: DoctorMenci