Drumul obezităţii II: copilăria
Fenomenul de obezitate continuă şi după naştere, în perioada alăptării şi apoi pe tot parcursul vieţii.
Iar mămicile trebuie să devină conştiente de faptul că perioada copilăriei este cea mai vulnerabilă.
Dezvoltarea ţesutului gras uman are loc pe seama creşterii numărului şi dimensiunii adipocitelor, celulele grase.
Preadipocitele, din care se vor dezvoltă celule grase, apar în timpul lunii a 4-a din viaţa intrauterină numărul lor crescând rapid până în luna a 7-a – a 8-a. După naştere, în primii doi ani de viaţă creşterea ţesutului gras are loc atât pe seama numărului, cât şi a dimensiunilor adipocitelor, care se încarcă cu grăsime. O nouă creştere a numărului de adipocite se înregistrează în adolescenţă, pe când la adult variaţiile de greutate se produc doar pe seama creşterii DIMENSIUNII adipocitelor. Mai bine zis, va creşte mărimea adipocitelor, nu numărul lor.
Iată de ce sunt două feluri de obezitate:
OBEZITATE HIPERPLASTICĂ/HIPERTROFICĂ | Prin creşterea numărului de adipocite în perioada intrauterină şi adolescenţei, urmată de creşterea dimensiunilor adipocitelor, fiind forma cea mai gravă şi cel mai greu de tratat. |
OBEZITATE HIPERTROFICĂ | Prin creşterea dimensiunilor adipocitelor preexistente din viaţa intrauterină, fără o nouă creştere numerică a acestora, forma de obezitate tratabilă cu succes prin alimentaţie şi stil de viaţă. |
Să traduc pentru mămici şi bunici mult prea grijulii.
Dacă vă supraalimentaţi copilul, care va fi grăsuţ inclusiv în perioada puberă, trebuie să ştiţi că l-aţi condamnat la o luptă pe viaţă cu obezitatea! Da, ştiu cât este de drăgălaş un copil rotunjor – dar îmi pare rău să vă spun că este, totuşi, un copil obez! Supraponderal!
Una este ca un adolescent să plece în viaţă cu un număr mare de adipocite, alta este ca tânărului să i se mărească dimensiunile adipocitelor, însă fără ca acestea să fie prea multe!
Mai bine zis, un adolescent normoponderal care se îngraşă slăbeşte mult mai uşor decât un adolescent obez care, la rândul lui, se îngraşă din ce în ce mai mult datorită stilului de viaţă!
De aceea, cu orice preţ, trebuie prevenită, sau dacă s-a declanşat, stopată obezitatea infantilă.
Copilul se confruntă astăzi cu noile alimente industriale dezvoltînd o dublă dependenţă:
- una legată de gusturile nenaturale, standardizate
- cealaltă condiţionată de mesajele publicitare.
Atenţie părinţi!
Copii nu au discernământ în a-şi alege corect şi în cunoştinţă de cauză alimentele şi de aceea sunt cei mai vulnerabili la publicitate.
Aşadar, vă revine responsabilitatea de a fi exemple vii pentru copii şi a le forma comportamente alimentare sănătoase, în cadrul unui stil de viaţă sănătos, prevenind astfel obezitatea infantilă – forma cea mai periculoasă de obezitate.