Tinereţe fără bătrâneţe (II)
O altă măsură care ne măreşte şansele de a rămâne biologic tineri este activitatea fizică regulată. Pe lângă efectele favorabile asupra aparatului cardiovascular, exerciţiul fizic întăreşte musculatura şi scheletul, prevenind osteoporoza şi bolile articulare degenerative. De asemenea, activitatea fizică fortifică sistemul imunitar şi stimulează activitatea creierului. În plus, efectuarea zilnică de exerciţii fizice diminuează stresul, ne face mulţumiţi, dându-ne o senzaţie de bunăstare, şi ne ajută să avem o sănătoasă încredere în noi înşine. Şi nu în ultimul rând, musculatura bine dezvoltată garantează un aspect tineresc. Azi se ştie că atrofia musculară poate fi împiedicată prin antrenament fizic, la orice vârstă.
Profesorul dr. Winfried Banzer, specialist în medicină sportivă, de la Universitatea Frankfurt, Germania, recomandă ca, în fiecare săptămână, să ardem, prin activitate fizică, cel puţin 2.000 kcal, ideal ar fi 3.500 kcal, sau 300 până la 500 kcal zilnic. Şi ce înseamnă aceste cifre? Parcurgând 5 km pe oră, ardem aproximativ 300 kcal. Sunt de preferat activităţile de intensitate moderată şi de durată mai lungă. Alergarea prea repede poate duce la o lipsă de oxigen în corp, ceea ce nu e de dorit. Pe lângă mers, înotul şi ciclismul constituie modalităţi foarte utile, după cum urcatul treptelor până la ultimul etaj, de mai multe ori zilnic, se poate practica la orice oră şi în orice anotimp, fără teama de a fi atacat de un câine sau de vreun biped.
Cine doreşte să-şi păstreze aspectul tineresc are nevoie de somn suficient şi de oxigen. Somnul nu e doar pentru creierul nostru. În somn, celulele tegumentelor se regenerează de 8 ori mai repede decât în stare deveghe, iar oxigenul stimulează circulaţia sanguină şi metabolismul ţesutului cutanat. Pentru a avea tegumente care să arate vitalitate, este nevoie de îngrijirea lor şi se pare că cel puţin sexul feminin a recepţionat mesajul. În consecinţă, pentru majoritatea femeilor, îngrijirea tegumentelor constituie punctul principal în programul decombatere a îmbătrânirii, iar activitatea fizică şi alimentaţia sunt lăsate pe un plan secundar. Ar fi bine ca ordinea priorităţilor să fie schimbată. Alimentaţia sănătoasă şi sportul pot face mai mult pentru tegumente decât toate cremele şi loţiunile, oricât de scumpe. Iar o femeie care fumează trebuie să ştie că răul produs tenului nu poate fi compensat prin nici o altă măsură.
Expunerea prelungită la soare îmbătrâneşte pielea, crescând riscul cancerului cutanat. Acelaşi efect îl au solariile pentru bronzare, care sunt la modă, chiar dacă se spune că, prin filtrele existente, ultravioletele B sunt oprite. Cine doreşte să aibă o faţă plăcută nu va recurge la ele, va evita arsurile de soare şi, ştiind că fumatul reduce circulaţia sanguină a tegumentelor, nu va fuma niciodată.
În sfârşit, să nu uităm că, în fond, nu medicul răspunde desănătatea noastră, ci noi. O serie de boli se pot vindeca, dacă sunt descoperite la timp. Cine se prezintă la medic în mod regulat, când încă se simte perfect sănătos, poate evita o serie de surprize neplăcute şi poate adăuga ani buni la viaţă. Controlul tensiunii arteriale, al grăsimilor, al colesterolului şi al zahărului din sânge, examinarea sânilor, căutarea hemoragiilor oculte în scaun şi controalele regulate la ginecolog, urolog, gastroenterolog şi cardiolog aparţin măsurilor de prelungire a vieţii.
De mii de ani, omenirea caută secretul tinereţii veşnice, dar până acum nu s-a găsit o pilulă, o poţiune sau o vitamină capabilă de a prelungi fără echivoc durata de viaţă a mamiferelor. Totul depinde de stilul nostru de viaţă, aşadar suntem 100% responsabili de modul în care arătăm sau ne simţim.