Adevărul despre coloranții și aromele „naturale”
Probabil, te-ai gândit de multe ori cum de o băutură sau un aliment din comerț este atât de colorat, gustos sau aromat. Ei bine, alimentele sunt așa datorită coloranților și aromelor folosite.
Mulți producători creează reclame sau inscripționează pe etichetă fraze care au ca scop păcălirea consumatorului.
Iată acele fraze și câteva explicații scurte:
„Aromă / colorant identic natural” – aroma respectivă este obținută chimic, în laborator, copiind aroma naturală;
„Fără coloranți și arome artificiale” – nu conține arome artificiale (cu miros mai puternic sau mai plăcut decât cel natural), dar conține arome identic naturale;
„Conține arome / coloranți naturali” – conține substanțe naturale, dar asta nu înseamnă că nu conține și substanțe artificiale. În plus, coloranții pot fi extrași din animale sau din vegetale dăunătoare pentru organism, care sunt naturale;
„Gust răcoritor de portocale” – gustul te poate răcori, dar asta nu înseamnă că substanțele folosite sunt naturale;
„Conține pulpă / suc de caise” – sucul este obținut din substanțe artificiale, iar dacă este natural, de obicei, procentul existent este foarte mic, de ex. 5%, adică 25 ml. din 500 ml. În plus, nimeni nu garantează că respectivele fructe sunt naturale;
„Aromă / gust intens de coacăze” – aroma sau gustul sunt obținute cu ajutorul substanțelor artificiale;
„Fără conservanți adăugați” – conservanții nu sunt adăugați direct în produs, ci în ingredientele acestuia. De ex. sunt adăugați în fruct, nu în sucul obținut ulterior.
Iată, câteva exemple concrete:
Covalact de țară – Iaurt cu caise
Ingrediente conform etichetei produsului: lapte pasteurizat (ce tip de lapte??), preparat de caise 12% [caise 45%, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, amidon modificat (ca la țară, nu??), suc concentrat de caise, aromă (??), concentrați: betacaroten și extract de ardei roșu], zahăr, lapte praf degresat, gelatină (ce tip de gelatină??), culturi lactice selecționate.
Almette cu verdeață
Ingrediente conform etichetei produsului: brânză proaspătă de vacă, verdeață 0.2% (adică 0,3 gr./cutie!!), sare, condimente, arome naturale (??).
Tedi cu multivitamine și miere
Ingrediente conform etichetei produsului: piure și suc obținut din sucuri concentrate (54%) din: morcovi, mere, portocale, banane și lămâi (în proporții variabile), apă, sirop de glucoză-fructoză, miere (0.25%), corector de aciditate: acid citric, vitamina C, aromă (??). Având în vedere faptul că fructele își pierd vitaminele în urma procesului de obținere a sucului concentrat, multivitaminele unde sunt?
Tymbark cu măr verde
Ingrediente conform etichetei produsului: apă, piure de mere și suc de mere obținut din suc concentrat de mere (30%), zahăr și / sau sirop de glucoză-fructoză (“și” ori “sau”??), corector de aciditate: acid citric, stabilizatori: gumă carabica și esteri glicerici din rășini lemnoase, coloranți: beta-caroten și albastru patent V, arome (??).
Lipton Ice Tea cu lămâie, fără conservanți, fără coloranți
Ingrediente conform etichetei produsului: apă, zahăr, acidifiant: acid citric, extract de ceai negru, suc de lămâie din concentrat (proporțiile??), aromă de lămâie (ce tip de aromă??), antioxidant: acid ascorbic, corector de aciditate: citrat trisodic.
Fanta de portocale
Ingrediente conform etichetei produsului: apă, zahăr, suc de portocale (min. 5%), dioxid de carbon, acidifiant acid citric, arome naturale de portocală cu alte arome naturale (??), antioxidant acid ascorbic, colorant beta-caroten, stabilizator gumă de guar.
Cappy Tempo de portocale
Ingrediente conform etichetei produsului: apă, sirop de fructoză-glucoză, suc de portocale din concentrat (4%), acidifiant acid citric, stabilizator: E452i, E445 și E1450, arome (??), conservanți: sorbat de potasiu și benzonat de sodiu, coloranți: beta-caroten și E160e.
După cum observi, toți producătorii practică minciuna prin omisiune, „uitând” să dea detalii despre substanțele folosite și „lăudându-se” că produsul conține un anumite alimente, fără a oferi informații concrete, de ex.: „cu miere”, iar sucul conține 0,25% miere, despre care nu știm absolut nimic.
Trăim în România, țara în care autoritățile nu sunt interesate de protejarea sănătății cetățenilor, lăsând producătorii să facă ceea ce vor. Așadar, dacă vrei să fii sănătos, protejează-te singur, nu te lăsa păcălit de reclamele înșelătoare și citește cu atenție care sunt ingredientele conținute de respectivul produs (deși mulți producători nu trec toate ingredientele pe etichetă – legislația le permite)!