Alimente organice pe care trebuie să le cumperi
Pesticidele care poluează mediul înconjurător ne otrăvesc și corpurile. Pesticidele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi organocloridele, sunt stocate în celulele noastre adipoase, iar în momentul în care ardem grăsime, ele se varsă practic în sânge, perturbând astfel fluxul sanguin și riscând să ne intoxicăm foarte grav. De asemenea, aceste toxine contribuie la creșterea în greutate și la împiedicarea procesului de transformare a energiei din alimente în combustibil.
Alimentele organice au grijă atât de corpul tău cât și de mediul înconjurător. Acestea sunt produse fără utilizarea pesticidelor, petrolului, nămolului de epurare ca îngrășământ, bioingineriei sau radiațiilor ionizante. Produsele animale precum carnea, ouăle și produsele lactate provin de la animale care sunt hrănite 100% cu furaje ecologice și crescute fără antibiotice sau hormoni de creștere.
Alimentele organice costă puțin mai mult decât cele obișnuite, dar prețul pe care trebuie să-l plătim în momentul în care ne îmbolnăvim este mult mai mare.
Iată care sunt alimentele organice care nu trebuie să-ți lipsească:
1. Fructe (cele care nu sunt organice au o concentrație mare de pesticide): roșii, mere, cireșe, struguri, nectarine, piersici, pere, zmeură, căpșuni, avocado, banane, afine, pepene, grapefruit, ananas, kiwi, papaya, prune, lămâi, mango, portocale, mandarine;
2. Legume (cele care nu sunt organice au o concentrație mare de pesticide): ardei iute, morcovi, țelină, castraveți, fasole verde, salată verde, cartofi, spanac, sparanghel, varză, conopidă, broccoli, vinete, ceapă, bame, mazăre, ciuperci, ridichi, porumb dulce;
3. Miere (cea care nu este organică poate proveni de la albine hrănite cu siropuri și tratate cu antibiotice sau poate conține „E-uri” periculoase, conservanți, îndulcitori și coloranți);
4. Lapte, carne, ouă (cele care nu sunt organice au o concentrație mare de antibiotice și hormoni de creștere);
5. Pește (cei care nu sunt organici au o concentrație mare de toxine și metale grele): pești mici, hering, anșoa, sardine, macrou, somon, cod.
Dar ține minte, doar pentru că un aliment este organic nu înseamnă neapărat că este și sănătos.