Alternative sănătoase la cartofii prăjiți
Mulți dintre părinții care cunosc riscurile la care își supun familia (și mai ales copiii) atunci când intră în contact cu, cartofii prăjiți, se gândesc foarte serios cum vor face față acestei provocări.
Se pot trezi că li se oferă copiilor cartofi prăjiți de către bunicii care, crezând că fac o surpriză plăcută nepoțeilor, îi așteaptă la masa de duminică cu un platou plin. Sau constată cu stupoare că li s-a oferit în meniul de la grădiniță într-o zi de joi. Cât despre petrecerile de copii de la restaurantele fast-food, la care cartofii prăjiți sunt felul principal, ce să mai vorbim…
Ce e de făcut în acest caz?
Din punct de vedere nutrițional, cartofii sunt încadrați în categoria alimentelor amidonoase (bogate în glucide – zaharuri), alături de cereale (grâu, orz, ovăz, secară, porumb, orez) și derivatele lor: pâine, paste făinoase, biscuiți, covrigi, snacks, chips, patiserie etc.
De aceea cartoful, și mai ales cartofii prăjiți, nu intră în cele cinci porții de legume și fructe pe zi.
Cartofi crocanți, la cuptor
Se taie rondele foarte subțiri de cartofi, se ung cu o pensulă cu ulei de măsline sau ulei de palmier nehidrogenat, se presară puțină sare marină și se așază într-un vas termorezistent care se introduce în cuptorul încins în prealabil.
Se fac foarte repede și sunt cu mult mai sănătoși pentru că nu sunt supuși prăjirii (cartofii prăjiți sunt un aliment dăunător pentru sănătate, mai ales dacă sunt prăjiți în uleiuri nerezistente la temperaturi înalte, fapt ce duce la apariția de compuși neurotoxici, cu foarte multe calorii).
Cartofii fierți sau copți și răciți nu îngrașă, deoarece amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând totodată și creșterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%. Astfel, putem consuma cartofi, desigur cu moderație și conform principiilor crononutriției și asocierii alimentelor, fără să ne îngrășăm.
Cartofi împărătești
Cartofii (1 kg.) se curăță și se fierb întregi 15 min. (nu mai mult)! Apoi se scurg de zeama care se pastrează, și după ce se răcesc, se rad pe răzătoarea mare. Usturoiul (10 căței) se pisează, iar tarhonul (2-3 frunze) se toacă fin. Se pun ambele într-un castronel, se adaugă sarea (1 linguriță), uleiul (3 linguri) și se amestecă bine cu lingura de lemn. Apoi, treptat, se încorporează zeama în care au fiert cartofii. Nu trebuie sa fie mai multă de 300 ml. Cartofii rași se pun într-un vas yena pentru cuptor, deasupra lor se toarnă compoziția cu usturoi și tarhon, în mod omogen. 2 cepe, după ce s-au curățat și spălat, se taie în formă de floare și se pun în 2 cuiburi care se fac în cartofi. Ele vor lăsa o zeamă gustoasă în mâncare. De asemenea, servesc ca decor. Se dă vasul la cuptor. În cca. 35 min., cartofii se rumenesc frumos.
Dovlecei crocanți, la cuptor
Se taie un dovlecel în bețișoare și se folosește un șervețel pentru a le usca. Se amestecă într-un castron pesmet, parmezan, sare și piper. Într-un bol se bat bine 2 ouă, după care se trec bețișoarele de dovlecel prin acestea. Apoi, se dau prin amestecul de pesmet și se așază într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Se introduce tava în cuptorul încins și se lasă aprox. 20-25 de minute, amestecând bețișoarele după primele 10 minute pentru a se usca bine.
Surse: DoctorMenci / DoctorOz