Flexii cu bara: priză îngustă vs. priză largă
În timp ce multe greșeli făcute când antrenezi bicepșii pot micșora eficiența exercițiilor, tot trebuie să încerci, neîntrerupt, schimbarea poziției prizei pe bară la flexiile din stând, chiar dacă tehnica ta de execuție e aproape perfectă.
Schimbarea poziționării prizei pe bară la flexii, alterează tipul de rotație a brațelor. Când ții bara cu o priză apropiată de lățimea umerilor, brațele se află în așa-numită poziție anatomică, drepte, nerotite.
Când folosești o priză mai largă decât lățimea umerilor, coatele stau mai depărtate de trunchi, iar brațul este ridicat din articulația umărului, poziție care se mai numește rotație exterioară. Cu cât priza este mai largă, cu atât ai o rotație exterioară mai mare. Cu cât avem o rotație exterioară mai mare (folosirea unei prize largi), cu atât mai mult este implicat capul scurt, interior (cel apropiat de trunchi) al bicepsului.
Când folosești o priză mai îngustă decât lățimea umerilor, coatele ating trunchiul, brațele sunt apropiate, ceea ce este cunoscută ca rotire internă. Cu cât priza este mai apropiată, cu atât mai multă rotație internă avem și cu atât capul lung al bicepsului, exterior, este mai mult implicat în mișcare.
Așadar, schimbând modul de efectuare a exercițiilor este doar un mod de adăugare de varietate la antrenamentul tău. Poți efectua schimbarea lățimii prizei la flexiile din stând și dacă utilizezi o bară EZ care este mai „blândă” cu încheietura pumnilor.
Sursa: Revista Culturism & Fitness, Alexandru Bolborici, după IronMan