Antrenorul personal: moft sau necesitate?
În ultimii câțiva ani, instituția antrenorului personal a luat amploare și în România. Dacă în țări cu tradiție, precum SUA sau Canada, aceștia au chiar un sindicat propriu și profesia ca atare se găsește în nomenclatorul de profesii și meserii, noi suntem încă la început de drum. Cu toate acestea, cei interesați pot găsi și apela la serviciile unui antrenor personal în aproape toate orașele din țară.
Rolul antrenolului
Probabil, mulți se întreabă care este rolul antrenorului personal, gândindu-se că a merge la sală și a te antrena nu presupune cine știe ce cunoștințe. Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel: sălile sunt pline de practicanți, mai vechi sau mai noi, care arată la fel ca în prima zi de sală, deși unii se antrenează de ceva vreme.
Mai mult decât atât, nu sunt puțini aceia care, în dorința de a tranșa rapid problema slăbirii sau a masei musculare, se antrenează haotic, se supraantrenează, se accidentează, țin diete fanteziste citite prin reviste sau internet, fără a se gândi măcar o clipă la esența lucrurilor: fiecare dintre noi este unic și ca atare, antrenamentul și nutriția trebuie individualizate în funcție de scopul propus (slăbire, menținere sau acumulare de masă musculară), de vârstă, de sex, de problemele medicale avute, de timpul ce urmează a fi acordat antrenamentelor, de obiceiurile alimentare deja existente.
Consilier personal pe probleme de antrenament
Antrenorul va alege tipul de antrenament care se potrivește cel mai bine nevoilor și scopului dumneavoastră. Acesta trebuie să se asigure că antrenamentul este plăcut și bine tolerat de către practicant, va alege intensitatea optimă în funcție de forma fizică, tipul somatic, vârsta și sexul fiecărei persoane și va organiza ședințele de antrenament astfel încât acestea să fie atractive, eficace și, nu în ultimul rând, sigure.
Consilier personal pe probleme de nutriție
Acesta va alege împreună cu dumneavoastră planul nutrițional optim îndeplinirii scopului propus, va ține cont de obiceiurile alimentare existente, de eventualele afecțiuni de care suferiți, va întocmi dieta și vă va recomanda suplimentele nutritive care să vă susțină efortul depus în sala de antrenament, dar care să și conducă către forma fizică dorită.
Element de stimulare a motivației și a încrederii în sine
De foarte multe ori, cei care merg la sală renunță mai devreme sau mai târziu, din cauza lipsei de motivație sau a lipsei unor rezultate vizibile, rapide și facile. Rolul antrenorului personal este acela de a menține un nivel constant al motivației și încrederii în sine a practicantului, precum și de a fi factorul de stabilitate și obiectivitate în relația acestuia cu dezideratul ales.
Puterea exemplului
Întotdeauna am fost de părere că, în postura de antrenor personal, este greu să pretinzi cuiva să facă ceea ce tu însuți nu poți face. Sigur, poți fi un foarte bun teoretician, însă atunci când va trebui să te antrenezi cot la cot cu elevul tău iar acesta nu va găsi în tine elementul de motivație, încrederea acestuia scade.
De asemenea, este greu să ceri cuiva să țină o dietă pentru a slăbi atât timp cât tu însuți ești obez sau forma fizică îți trădează lipsa de interes pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Cunoștințe temeinice, experiență, pedagogie, educație
Nu orice persoană într-o formă fizică decentă este și antrenor personal.
Antrenorul personal trebuie să fie o persoană calificată și atestată de instituțiile de profil. Experiența acestuia, fie ca sportiv ori ca teoretician, joacă un rol foarte important în relația cu practicantul. De aceea, atunci când vă hotărâți să apelați la serviciile unui antrenor personal, este înțelept să solicitați documente care să îi ateste calitatea, să cereți referințe despre acesta și, nu în ultimul rând, să stabiliți clar, de la început, condițiile colaborării viitoare.
Cunoștințele de pedagogie, precum și educația, sunt elemente care fac diferența între un antrenor personal bun și un diletant.
Profesionalism, seriozitate și responsabilitate
Sunt convins că, dincolo de cele enumerate mai sus, antrenorul personal trebuie să se remarce prin seriozitate și responsabilitate. O atitudine dedicată și responsabilă față de practicant și scopul acestuia este dovada profesionalismului unui antrenor personal.
În final, consider că a apela la serviciile unui antrenor personal este o abordare inteligentă în demersul tău spre o înfățișare mai bună, spre o viață mai sănătoasă și mai lungă.
Sursa: Revista Culturism & Fitness – Daniel Oprea