Medicamente naturale: rășina și cetina de brad
Ați ascultat vreodată cum… ninge liniștit? În pacea muntelui, departe de oameni și de zgomote, se poate auzi cum cad fulgii de zăpadă. E un sunet cât se poate de real, care nu poate fi comparat cu nimic altceva, nici cu zgomotul vântului, nici cu foșnetul frunzelor și nici cu tropotul mărunt al ploii. Este mai degrabă un sunet al liniștii, o liniște profundă, desăvârșită de încremenirea brazilor printre perdelele de zăpadă. Dar somnul pădurii este înșelător. Laboratoarele nevăzute din acele și din tulpinile miliardelor de brazi pulsează, iarna, de viață. Nimeni nu știe cum, dar brazii trăiesc, lucrează, sub încremenirea zăpezii și a gerurilor. Aroma aceea tămâiată, de brad, care ne încântă sufletul la venirea sărbătorilor, este rodul unei chimii fine, a unei activități neîntrerupte desfășurate iarna, când se crede că toată natura vegetală hibernează. De fapt, lumea vegetală are „abilitatea” de a se menține într-o continuă transformare, așa încât să fie mereu adaptată capriciilor și primejdiilor oricărui anotimp. Iar din acest proces continuu, de adaptare și de transformare a plantelor, rezultă și ceea ce noi, oamenii, numim remedii. Despre unele dintre ele vom vorbi în continuare, mai precis: despre rășina și cetinile de brad, cele mai accesibile medicamente proaspete ale acestui sezon.
Recoltarea rășinii de brad
Rășina de brad se acumulează pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost rănit, ea având un rol de dezinfectant și de cicatrizant. Ca atare, o vom putea recolta de pe orice traseu turistic montan care străbate o pădure de brad. Din păcate, în aceste zone, brazii sunt adesea scrijeliți și ca atare au acumulări masive de rășină. Fiindcă prezența ei indică, de fapt, o rană a copacului, o vom desprinde de pe trunchi cu multa grija, cu ajutorul unui cuțitaș, doar de acolo unde stratul este gros și nu este nevoie să răzuim trunchiul, pentru a nu-l răni și mai rău, și pentru a nu lua și bucăți de scoarță care ulterior vor complica procesul preparării. Rășina se poate depozita în pungi de plastic, dar nu mai mult de câteva zile, deoarece le va dizolva, sau în cutii metalice, în cazul în care vrem să o ținem o perioadă de timp mai lungă (termenul său de valabilitate este de 3-4 ani).
Preparate pe baza de rășină
Tinctura
Se obține simplu, amestecând un pahar (200 ml) de alcool alimentar tare, de 80-90 gr., cu 3-4 linguri de rășină. Amestecul se pune într-un borcan care se va închide ermetic, cu capac, și se lasă minimum 3 zile, într-un loc călduț, agitându-l periodic, așa încât rășina să se dizolve cât mai bine. După trecerea acestui interval de timp, preparatul se filtrează, iar tinctura rezultată se depozitează în sticluțe care vor fi păstrate închise ermetic.
Tinctura de rășină este un remediu cicatrizant, antiinfecțios și antiinflamator, comparabil cu propolisul, dar mult mai bine tolerat de către organism decât acesta.
Unguentul
Se prepară din 7 linguri de untură, o lingură de rășină de brad cât mai curată și câte o linguriță de miere zaharisită și de ceară de albine (ambele le găsim în piețe, la apicultori). Mai întâi se pune într-un vas, la foc mic, untura, și se lasă cât să devină lichidă, după care se adaugă rășina și ceara, care se amestecă până ce se dizolvă complet, după care se ia vasul de pe foc, se adaugă mierea și se lasă să se răcească. Cât mai este cald, unguentul se toarnă într-un borcan, care va fi închis și lăsat în frigider, unde se poate păstra până la trei luni.
Uleiul cu rășină
Într-o oală cu apă clocotită, ținută pe foc mic, se pune un vas cu 100 ml de ulei de măsline, care se lasă să se încălzească. După ce uleiul a devenit fierbinte, se pune o lingură de rășină și se amestecă bine până se dizolvă complet. Se filtrează, se lasă să se răcească și se pune într-o sticlă care va fi închisă ermetic. Cu acest ulei se fac fricționări pentru combaterea afecțiunilor respiratorii și se aplică pe arsuri de gravitate mică și pe contuzii, pentru o vindecare rapidă.
Tratamente interne cu rășină
Cistite, cistite hemoragice, infecții renale – se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță de tinctură de rășină de brad, dizolvată în jumătate de pahar de apă. Preparatul se administrează pe stomacul gol, în cure de minimum 14 zile, având efecte antiinfecțioase, cicatrizante și regenerative epiteliale foarte puternice. De asemenea, rășina de brad (și într-o măsură și mai mare cea de pin) are efecte de stimulare a diurezei și a activității rinichilor similare tincturii de ienupăr, dar fără acțiunea iritativă a acesteia. Studii foarte recente făcute în Coreea de Sud, în anul 2009, sub conducerea dr. S. Yang, arată că rășina și uleiul volatil de brad sunt foarte active ca antibiotice contra: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes.
Tusea – se ia de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță de tinctură de rășină, amestecată cu o lingură de miere lichidă. Este un excelent calmant, dezinfectant și stimulent imunitar pentru zona gâtului. Acest remediu este foarte eficient și pentru prevenirea și combaterea suprainfecțiilor bacteriene, în cazul virozelor gripale.
Tabagismul – se administrează o dată la 4 ore, 1/2 linguriță de tinctură de rășină de brad, amestecată cu o linguriță de miere de salcâm. Acest preparat descongestionează arborele bronșic de secreții și, se pare, reduce dorința de a fuma, fiind de ajutor celor care vor să renunțe la acest viciu extrem de periculos pentru sănătate. Mai mult, studii făcute în anul 2005, în Grecia, arată că bradul are efecte antitumorale, prevenind apariția bolii canceroase, la care fumătorii, activi sau pasivi, sunt foarte expuși.
Balonare și colici abdominale care apar în contact cu frigul – se administrează, înainte de a merge dimineața la toaletă, o linguriță de tinctură pusă pe o bucățică de pâine uscată. Tinctura de rășină de brad reglează flora intestinală, prevenind dezvoltarea explozivă a bacteriilor care produc flatulență, bacterii care se dezvoltă mai activ pe fondul scăderii imunității, în condiții de frig.
Infecții intestinale, colită de fermentație – vreme de trei săptămâni, se administrează înainte de fiecare masă o bucățică de pâine uscată pe care s-a pus o linguriță de tinctură de rășină. Se iau minimum 3 doze pe zi. Rășina de brad acționează ca antibiotic, ajută la regenerarea mucoaselor tubului digestiv, împiedică proliferarea în exces a florei de fermentație.
Tratamente externe cu rășină
Răceli de tot felul – se face un masaj al întregului corp cu ulei de rășină, insistându-se asupra zonei toracice. Este un remediu popular care se folosește atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cât și pentru vindecarea rapidă.
Amigdalita – se face gargară cu 2 lingurițe de tinctură de rășină dizolvată în puțină apă. Această procedură are un efect antimicrobian și stimulent imunitar rapid, fiind recomandată și în faringită, traheită, faringo-amigdalită, etc.
Negii – se pune pe neg o bucățică de rășină și deasupra se acoperă cu un plasture care să o fixeze. Se ține 24 de ore, după care se schimbă. Tratamentul se face 7 zile la rând.
Rănile – se cicatrizează mult mai repede și fără urme, dacă se tratează cu tinctură de rășină. Aceasta se aplică folosind un tampon de vată, cu care se scaldă locul afectat, curățat bine în prealabil.
Arsurile – atunci când sunt de gravitate mică, se tratează cu unguent de rășină. Arsurile de gravitate mai mare se tratează într-o primă fază cu tinctură de rășină, pentru a preveni infecția, după mai multe zile folosindu-se unguentul.
Eczemele infecțioase uscate – se tratează cu, comprese cu tinctură de rășină, care se țin vreme de un sfert de oră pentru a înmuia tegumentele, după care se lasă să se usuce, iar deasupra se aplică o peliculă de ulei de rășină. Același tratament se face și în cazul contuziilor (vânătăilor), efecte mai bune obținandu-se prin utilizarea unguentului în locul uleiului.
Precauții și contraindicații
Anumitor persoane, rășina le poate provoca reacții alergice, indiferent dacă este administrată intern sau extern. Din acest motiv, înainte de a începe un tratament cu acest produs, este necesar să facem un test, luând pe cale bucală sau aplicând pe piele câteva picături de tinctură. Dacă apar senzații neplăcute, de iritație, inflamație, dacă se declanșează catar respirator sau apare înroșirea pielii, tratamentul cu rășină va fi evitat. (Rășina dizolvă substanța din care este alcătuită dantura, motiv pentru care nu se administrează intern ca atare, deoarece se lipește foarte ușor pe dinți, ci doar sub formă de tinctură.)
Tratamentul cu cetini de brad
În perioada de iarnă, în acele bradului este secretată o foarte mare cantitate de uleiuri aromatice, cu efecte vindecătoare excepționale. Vă prezentăm 2 modalități de punere în valoare a acestui remediu vegetal, pe care îl găsim din belșug, chiar în brazii pe care Crăciunul ni-i aduce în casă.
Siropul de ace de brad
Se prepară din acele de brad desprinse de pe cetini, cu ajutorul unui cuțit, spălate și strivite ulterior pe o planșetă de lemn, cu un sucitor. Se umple cu ele un borcan pe un sfert, după care se adaugă miere, până se umple complet. Se închide ermetic. Recipientul se ține pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură. După 3 săptămâni, se obține un sirop cu miros foarte puternic de brad (mult mai puternic decât cel de muguri). Se filtrează și se păstrează în vase bine închise.
Tuse persistentă, imunitate scăzută a segmentului respirator – se administrează câte o jumătate de linguriță de sirop de ace de brad, de 6 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 7 zile și are efecte antiinfecțioase, imunostimulente și regenerative puternice.
Apetit alimentar excesiv – se administrează înainte și după masă cu 5 minute câte o lingură de sirop de ace de brad, fără apă. Acest preparat este foarte bun și ca desert, întrucât inhibă pentru o perioadă destul de mare apetitul pentru dulciuri.
Oboseală intelectuală – se iau 1-2 lingurițe de sirop de ace de brad, atunci când trebuie făcut un efort mental prelungit. Mierea din sirop redresează rapid glicemia și hrănește creierul, în timp ce uleiul volatil din ace are efecte tonice psihice și cerebrale.
Sterilitate la femei – se face o cură de 1-2 luni cu sirop de ace de pin (se prepară întocmai ca și cel din ace de brad). Acele de pin au efecte puternice de stimulare și de reglaj a activității glandelor sexuale la femei.
Baia aromatică din cetini de brad
5 mâini de cetini mărunțite se pun la macerat în 2 litri de apă, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineață până după amiază). Preparatul se strecoară, lichidul rezultat se pune deoparte, în timp ce planta rămasă se pune în alți 2 litri de apă clocotită și se lasă să stea acoperită până se răcește, după care se filtrează. În final, se combină cele 2 preparate (maceratul și infuzia răcită), care se vor pune în apă de baie, aflată la o temperatură de 38-39 grade Celsius. Baia de plante durează 20-30 de minute, după care pacientul se va usca prin tamponare cu prosopul și va rămâne să se odihnească la loc foarte călduros, vreme de jumătate de oră. Iată câteva recomandări ale acestei băi:
Artrita, poliartrita reumatoidă – se fac de 2-3 ori pe săptămână băi cât mai fierbinți, care au efecte foarte puternice, mai ales în perioadele reci ale anului.
Prevenirea răcelilor și gripelor – se fac de 1-2 ori pe săptămână băi cu cetini de brad. Uleiurile volatile degajate au efecte excepționale asupra întregului aparat respirator, fiind un excelent mijloc profilactic, pentru tratarea în faza incipientă a gripei și guturaiului.
Oboseala fizică și psihică – se fac băi calde cu cetini de brad la sfârșitul zilei. Medicul Bach (fondatorul terapiei florale) spunea despre cetinile de brad că sunt un excelent tonic psihic, fiind util în stările de oboseală, epuizare, dar și împotriva descurajării, auto-condamnării și deznădejdii.
Sursa: Formula AS