Remedii naturale pentru tratarea bolilor de ficat
Ficatul este un organ responsabil pentru sute de funcții importante din organism, așadar, deteriorarea acestuia duce la probleme majore. De obicei, simptomele bolilor hepatice sunt: senzația de slăbiciune, oboseală, pierdere în greutate, greață, vărsături, icter, etc. Ficatul își poate regenera celulele deteriorate cu ușurință, însă, dacă mai mult de 75% dintre acestea sunt deteriorate, ficatul nu mai este capabil să-și îndeplinească funcțiile. Unele afecțiuni pot fi tratate cu remedii naturale, altele cu medicamente, iar insuficiența hepatică poate necesita transplantul de ficat.
Iată cele mai importante remedii naturale pentru tratarea bolilor de ficat:
Armurariul este eficient pentru o varietate mare de boli de ficat: ciroză, hepatită alcoolică, hepatită virală, toxicitate provocată de substanțe chimice, ciuperci, etc.
- Se iau 900 mg de 2 ori pe zi, în timpul meselor.
Oțetul de mere ajută la detoxifierea ficatului. Dacă este consumat înainte de masă, va ajuta la eficientizarea metabolizării grăsimilor.
- Se amestecă o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă, se adaugă o linguriță de miere și se bea acest amestec de 3 ori pe zi.
Ceaiul de rădăcină de păpădie ajută la îmbunătățirea funcției hepatice.
- Prepară ceaiul folosind pulbere de rădăcină de păpădie și bea de cel puțin 2 ori pe zi.
Agrișa indiană (amla) este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, ajutând menținerea funcției hepatice la nivelul optim.
- Se pot consuma 4-5 agrișe crude pe zi;
- Se pot utiliza, crude, în salate sau se pot face la grătar și consuma alături de brânză dulce (caș) și sare.
Lemnul dulce este un remediu excelent pentru ficatul gras. De asemenea, elimină cu succes toxinele acumulate în ficat: alcool, medicamente, pesticide, etc.
- Se prepară ceai de pulbere de lemn dulce și se bea de 1-2 ori pe zi.
Curcuma are proprietăți antiseptice și antioxidante, îmbunătățind considerabil sănătatea ficatului. Acțiunea antivirală a curcumei previne multiplicarea virusurilor care provoacă hepatita B și C.
- Folosește-l ca și condiment;
- Poți amesteca ½ linguriță de curcumă cu lapte și bea această băutură zilnic;
- Poți amesteca ½ linguriță de curcumă cu 1 linguriță de miere și consumă acest amestec zilnic;
Semințele de in ajută la detensionarea ficatului și la reducerea presiunii asupra acestuia.
- Se pot consuma întregi sau zdrobite, pe sandviciuri, în salate sau alături de cereale integrale.
Papaya este un remediu eficient pentru ciroza hepatică.
- Adaugă ½ linguriță de suc de lămâie la 2 lingurițe de suc de papaya și consumă-l în fiecare zi, timp de 3-4 săptămâni.
Sucul din morcovi și spanac este, de asemenea, un remediu eficient pentru ciroza hepatică.
- Se amestecă ½ pahar suc proaspăt de morcovi cu ½ pahar suc proaspăt de spanac și se consumă zilnic, în decurs de minim 3 ore.
Ceaiul verde este un remediu excelent pentru problemele hepatice, datorită cantității mari de catechine pe care o conține.
- Pentru a proteja și însănătoși ficatul, consumă 3-4 căni de ceai verde zilnic (în prima parte a zilei).
Apa fără fluor menține ficatul sănătos și ajută la curățarea tractului digestiv.
- Bea 10-12 pahare pe zi.
Nucile și fructele de avocado protejează ficatul de boli și ajută la detoxifierea acestuia.
Merele și legumele cu frunze verzi stimulează fluxul biliar și pectina prezentă în mere elimină toxinele din tractul digestiv, protejând, astfel, ficatul.
Exercițiile fizice regulate stimulează și îmbunătățesc digestia, elimină grăsimilor și toxinelor din organism, diminuând astfel presiunea asupra ficatului.
- Fă 5 antrenamente pe săptămână, de cel puțin 40 minute fiecare.
Nu uita, dacă vrei să ai un ficat sănătos, evită mâncatul excesiv, fumatul (inclusiv ce pasiv), consumul de băuturi alcoolice și carbogazoase, de medicamente, de uleiuri prăjite și de alimente bogate în conservanți, aditivi, coloranți și îndulcitori. De asemenea, nu sări peste micul dejun și nu te culca și trezi la ore târzii.