Învață să faci sushi!
Îți place bucătăria japoneză? Dacă da, atunci trebuie să înveți să faci sushi, este plăcut nu doar să mănânci, ci să și prepari. Dacă n-ai încercat până acum, este momentul să o faci, este o rețetă foarte ușor de urmat.
Ingrediente (10 porții):
- 10 foi de alge nori
- 500 gr. orez
- apă (~1,5 părți)
- 4 linguri oțet de orez (75 ml.)
- 2 linguri zahăr (40 gr.)
- 1 linguriță sare (6 gr.)
- 200 gr. morcovi
- 50 gr. ghimbir (sau după gust)
- 1-2 linguri miere (sau după gust)
- 50 gr. hrean (sau după gust)
- zahăr, sare, oțet (după gust)
- sos de soia (după gust)
- 100 gr. semințe crude de susan
- 250 gr. somon/ton crud sau afumat
- 250 gr. surimi
- 1 avocado
- 1-2 castraveți lungi
- 1-2 morcovi lungi
Mod de preparare:
Sos de oțet:
- Se toarnă într-un ibric 4 linguri de oțet de orez, 2 linguri de zahăr și 1 linguriță de sare, se pune pe foc și se amestecă până când ingredientele se dizolvă, fără a se da în clocot.
- Se pune într-un vas răcit în prealabil, se acoperă și se pune la rece, pentru 10 minute.
Sos cu morcov și ghimbir:
- Se taie felii/cubulețe legumele (200 gr. morcovi și 50 gr. ghimbir) și se fierb împreună, până se înmoaie. Între timp, se prepară orezul
- Se pun morcovii în blender și se amestecă cu ghimbir și miere, după gust.
Orez:
- Se pune orezul într-un vas și se spală cu apă rece, cu ajutorul mâinilor, de 5-7 ori, până când apa devine limpede.
- Se lasă la înmuiat în apă pentru 30 min.
- Se pune într-o sită și se lasă la scurs.
- Se pune într-o oală orezul și se toarnă peste el apă (până când nivelul apei îl depășește pe cel al orezului cu 1-2 cm.) și se dă la foc mare 1-2 minute (și se amestecă până când apa fierbe), apoi la foc mediu 3-4 minute, apoi 10 minute la flacără foarte mică.
- După ce se ia de pe foc, vasul cu orez se acoperă cu un șervet de pânză/prosop și se lasă cam 20 minute să se odihnească.
- Se toarnă orezul (fără a-l dezlipi pe cel care s-a lipit de fundul vasului) într-o tavă sau într-un vas cu diametru foarte mare, de preferat din lemn.
- Se toarnă, treptat, sosul de oțet și se amestecă încet, cu o lingură de lemn, până când este absorbit de orez.
- Se lasă la răcit (la temp. camerei). Se poate răci cu un evantai.
Pastă de hrean:
- Se pune în blender hreanul care a fost dat pe răzătoare.
- Se amestecă împreună cu zahăr, sare, oțet, până ce se obține o pastă.
Susan:
- Semințele crude de susan se prăjesc într-o tigaie fără adaos de grăsime, până se rumenesc.
- Se scot și se lasă să se răcească.
Mod de împachetare:
- Se așază o foaie de alge nori pe un suport de bambus îmbrăcat într-o folie de plastic/pungă.
- Se umezesc mâinile cu apă, se ia orez și se pune pe foaia alge, până când îi acoperă 2/3 din suprafață. Pentru ca foaia de alge să nu fie vizibilă la exterior (california rolls), se pune orezul pe suportul de bambus, după care se pune foaia de alge.
- Se taie felii de pește și se pun deasupra orezului (sau a foii de alge, după caz), alături de felii (tăiate pe lung) de morcov (fiert, în prealabil) și castravete. Acestea se vor unge cu sos de morcov și ghimbir. De asemenea, se pot face o mulțime de combinații. Iată câteva exemple: somon + morcov + avocado / ton + castravete + avocado / surimi + morcov + castravete.
- Se rulează foaia cu ajutorul suportului de bambus.
- Se taie marginile ruloului (cu un cuțit foarte foarte bine ascuțit!), după care acesta se taie în 6 părți egale. În cazul rulourilor de tip California, acestea se tăvălesc prin semințe de susan prăjite, după care se taie.
- Se procedează la fel și pentru restul rulourilor.
- Se amestecă sosul de soia cu pasta de hrean și fiecare rulou se înmoaie în acest sos înainte de a fi consumat (de preferat, cu ajutorul bețișoarelor speciale).
Poftă bună 🙂