Cauzele apariției pietrelor la rinichi
Episoadele de durere de spate aproape insuportabile, greața și senzația de arsură la urinat sunt doar câteva dintre simptomele care-ți indică că ai pietre la rinichi.
Pietrele sunt urme de minerale sau de săruri acide care se cristalizează în rinichi. Acestă cristalizare apare în urma unui dezechilibru în compoziția urinei, în sensul că este fie prea alcalină, fie prea acidă.
Factori care te predispun la apariția pietrelor
Dacă bei apă insuficientă, suferi de obezitate, consumi multe băuturi alcoolice sau nu prea ai parte de multă activitate fizică, riscurile de a face pietre la rinichi sunt mai ridicate. De asemenea, dacă ai avut măcar o dată pietre la rinichi, este mai mult ca sigur că vei mai face și altele, dacă nu-ți schimbi radical stilul de viață.
Tipuri de pietre la rinichi
Pietrele din calciu sunt cel mai des întâlnit tip de pietre, întâlnindu-se în 80% din cazuri. Sunt depozite de calciu și oxalați și apar în urma dezechilibrelor alimentare, bolilor metabolice sau a hipertiroidismului.
Pietrele struvitice sunt cele din magneziu cristalizat și amoniac și apar în urma infecțiilor urinare repetate. Sunt periculoase deoarece au dimensiuni mari, care le împiedică să fie eliminate în mod natural.
Pietrele din acid uric apar în urma depunerilor de proteine care nu sunt filtrate de sistemul urinar. O dietă bogată în proteine, abuzul de alcool sau inflamațiile sistemului digestiv sunt cauzele cele mai comune cauze ale formării acestui tip de pietre.
Pietrele de cristină au factori genetici și sunt destul de rare, cauza apariției lor fiind incapacitatea rinichilor de a absorbi o cantitate suficientă de cristină, un aminoacid.