Urzica vie, minunea primăverii
Profită de venirea primăverii pentru a consuma cât mai multe urzici! Planta e binecunoscută pentru efectul ei detoxifiant – și poate fi gătită în moduri extrem de savuroase.
Proprietățile medicinale ale urzicii
Sunt un foarte bun diuretic, atunci când sunt consumate sub formă de infuzie, de suc proaspăt, de extract, de capsule sau de tinctură alcoolică.
Urzica amestecată cu argilă verde, în cataplasme care se țin 30 de minute, alungă durerile reumatice. Sub formă de loțiune, combate acneea, iar sub formă de apă de gură, este eficace contra aftelor și gingivitei.
La tinerele mame, stimulează producția de lapte matern.
Proprietățile nutritive ale urzicii
Urzicile sunt un adevărat rezervor de substanțe nutritive: vitamina A și C, fier, potasiu, mangan, calciu, iod, vitamine din complexul B. În plus, furnizează proteine vegetale celor care țin post sau care sunt adepții regimului vegetarian.
Locuitorii țărilor nordice țin adevărate cure cu urzici, pentru a se energiza după sezonul rece.