7 salate pentru detoxifierea de primăvară
Supraîncărcarea organismului cu toxine provenite din: alimente industriale pline de E-uri, carne provenită de la animale tratate cu antibiotice și hrănite cu hormoni de creștere, din cosmetice și produse de îngrijire corporală, ca să nu mai vorbim de detergenții plini de substanțe toxice, are un puternic răsunet atât asupra sănătății noastre, cât și asupra stărilor de dispoziție. Detoxifierea organismului prin cure periodice de post sau de schimbare a aportului alimentar este obligatorie.
Detoxifierea curăță deopotrivă trupul și spiritul!
Consumul excesiv de alimente industriale, în special cele pe bază de carne, brânzeturi, zaharuri și cereale rafinate determina apariția acidozei metabolice (scăderea PH-ului sângelui și limfei sub valorile normale). Acidoza metabolică e recunoscută ca fiind o cauză a depresiei. Astfel, alimentele influențează nu numai structura noastră, ci și partea emoțională, psihica și spirituală.
Salate recomandate în cura de detoxifiere
Iată câteva exemple de salate pe care le putem consuma atunci când ne-am propus să începem o cură de detoxifiere:
Salată de rucola cu roșii cherry: avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucola, roșii cherry, ulei de măsline extravirgin sau alte tipuri de ulei (de argan, in, cânepă, nucă), oțet balsamic, sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine și lămâie. Aceasta este o salată bogată în fibre alimentare, minerale și vitamine, cu efect revigorant și detoxifiant. Rucola îmbunătățește imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge și are acțiune antioxidantă. Roșia este o sursă importantă de antioxidanți, precum licopen și vitaminele C si A, cu efect imunostimulator și de menținere a energiei.
Salată de ton: salată verde (pe care nu o tăiem cu cuțitul, ci o rupem), ton, ceapă, ardei, roșii, sare marină, ulei de măsline extravirgin.
Salată de ghebe cu usturoi: se preferă ghebele proaspete, iar timpul de opărire trebuie scurtat, astfel încât ghebele să își păstreze cât mai bine valoarea nutritivă; este indicat să se folosească ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece de nucă, armurariu, dovleac, struguri sau rapiță.
Salată de castraveți cu mărar: avem nevoie de 3-4 castraveți proaspeți, feliați; 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, o legătura de mărar tocat, sare, piper și oțet. E important să nu curățăm castraveții de coaja, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestie și detoxifiere, precum și în vitamine, minerale și antioxidanți; de asemenea e de preferat să folosim oțet de fermentație, din vin, mere și pere, prune, fără conservanți, coloranți sau arome artificiale.
Salată de vinete: de preferat este să folosim vinete proaspete, coapte pe aragaz, ulei de măsline extravirgin, ceapă, sare marină.
Salată de seminţe crude de dovleac, de floarea-soarelui, morcov ras, ardei roșu și galben, roșii, ridichi, rondele de țelină, asezonată cu vinegretă obținută din ulei de măsline cu zeamă de lămâie și sare integrală.
Salată din sfeclă roșie pe care o putem pregăti cu ceapă, usturoi, untișor, salată verde și andive asezonată cu ulei extravirgin de măsline.
Sursa: DoctorMenci