Alcoolul
Alcoolul îngraşă! Aşa credeţi, pentru că aşa vi s-a spus. Poate că aţi avut şi remuşcări la gândul că toate kilogramele dvs. excedentare trebuie puse pe seama alcoolului, aşa cum se insinuează. Nu era nevoie să căutaţi mai departe. Vom încerca să stabilim, cu obiectivitate, care este situaţia în această privinţă.
Alcoolul pur aduce în organism 7 kcal/gram. Este adevărat că alcoolul îngraşă. Dar mult mai puţin decât zahărul, pâinea albă, cartofii şi orezul. De aceea, după ce aţi pierdut kilogramele în exces, puteţi reintroduce rapid vinul, într-o cantitate absolut acceptabilă (circa o jumătate de litru pe zi). Alcoolul îngraşă pentru că este o glucidă rapid metabolizată şi pusă în rezervă imediată, după ce a stimulat secreţia de insulină. Dar aceasta se întâmplă în special când sunteţi pe stomacul gol. Când este deja plin, mai ales cu protide-lipide(carne, peşte, brânzeturi), alcoolul se metabolizează mai puţin rapid, prin combinarea sa cu alimentele, şi produce, astfel, o cantitate redusă de grăsimi de rezervă.
Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că îi încetineşte functiile: memoria, percepţia vizuală şi vorbirea, diminuând capacitatea de funcţionare a întregului organism. Diferenţa între cantitatea de alcool care te îmbată şi cea care te omoară este destul de mică. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicaţie cu alcool este că stomacul fiind foarte sensibil, apare rapid reflexul de vomă. Intoxicaţia acută cu alcool se manifestă prin tremor, anxietate, iritabilitate, greaţă şi vomă, reducerea funcţiilor mentale, vertij, comă şi uneori deces. Alcoolismul cronic afectează toate organele, în special ficatul, inima, creierul, muşchii şi poate produce deficienţe nutriţionale.
Alcoolul este principala cauză de retardare mintală în ţările europene. Descris pentru prima dată la sfârşitul anilor 1960, sindromul alcoolic fetal, sau embriopatia alcoolică, constituie forma cea mai severă de defect de naştere, cu malformaţii faciale şi ale organelor interne, cu leziuni cerebrale şi tulburări de comportament. Mamele acestor copii au consumat alcool în timpul graviditãţii. Fiecare înghiţiturã de alcool ajunge la făt în aceeaşi concentraţie. Ajung chiar şi concentraţii mici, deoarece embrionul sau fătul nu poate tolera nici o cantitate de alcool. Perioada cea mai primejdioasă este la începutul graviditãţii, când, de multe ori, mama nici nu-şi dă seama că e însărcinată. Din acest motiv, abstinenţa totală constituie singura atitudine înţeleaptă.
Copiii cu sindrom alcoolic fetal au o dezvoltare mai mică, atât în uter, cât şi după naştere; au o alterare a funcţiilor cerebrale, cu hiperactivitate, neatenţie şi impulsivitate, prezentând anomalii faciale caracteristice: cu ochii mici, circumferinţã cranianã micã, buza superioarã subţire şi riduri la colţurile ochilor. De asemenea, au tulburări de auz, anomalii genitale, tulburări de coordonare şi un sistem imunitar alterat.
Şi în timpul alăptării trebuie să se renunţe cu totul la alcool, care ajunge foarte repede în laptele matern, în aceeaşi concentraţie în care se găseşte şi în sângele mamei. În felul acesta, sugarul „consumă” aceeaşi cantitate de alcool ca şi mama. Iar un studiu american a arătat că mici cantităţi de alcool, care ajung prin laptele matern în organismul copilului, pot duce deja la leziuni ale sistemului nervos central.
Concluzii:
- NU este recomandat consumul a mai mult de trei unităţi de alcool pe zi, 1 unitate = 20 g alcool pur ~ 1 bere (500 ml) ~ 1 pahar de vin (200 ml) ~ 1 shot de tarie (40 ml);
- NU consumaţi alcool pe stomacul gol şi în prima parte a zilei;
- NU amestecaţi băuturile alcoolice între ele sau cu băuturi energizante, droguri, medicamente;
- evitaţi asocierea consumului de alcool cu fumatul;
- înainte de a consuma băuturi alcoolice mancaţi un aliment solid, greu digerabil (ex: pâine cu unt) pentru a încetini absorbţia alcoolului şi apariţia stării de ebrietate;
- masa luată în compania alcoolului să fie hrănitoare, bogată în vitamine, minerale, fitonutrienţi;
- luaţi pauze în aer curat şi să faceţi puţină mişcare fizică între reprizele de consum de băuturi alcoolice;
- consumaţi numai băuturi alcoolice naturale, autentice şi în cantităţi moderate – pentru femei un pahar de -150 ml vin roşu natural şi pentru bărbaţi două pahare -300 ml vin roşu natural.
Sursa: “Mănânc, deci slăbesc” – Michel Montignac