Adevărul despre shaorma
Este bine cunoscut faptul că poporul român este un popor „șaormar”. În ultimii ani, shaormeriile au luat o amploare foarte mare, estimându-se că, în România, se consumă zilnic aproximativ 1 milion de shaorme. Este evident cât de apreciată este de români. În același timp, este și hulită de foarte mulți oameni care asociază instantaneu persoanele obeze cu, consumul de shaorma.
Totuși, care este adevărul? Este shaorma un aliment nociv sau are doar o reputație proastă?
Vorbind la modul general, shaorma este cel mai sănătos aliment fast-food existent, dacă știi ce ingrediente să adaugi. Iată motivele pentru care spun acest lucru:
- frigerea cărnii se face în mod corect, din lateral, astfel grăsimea nu cade pe foc și nu adaugă cărnii produse cancerigene precum se întâmplă la frigerea pe grătar
- ingredientele sunt recomandate de către nutriționiști: piept de pui, carne de oaie sau vită, roșii, castraveți murați, varză, ceapă, pătrunjel, iaurt, mujdei, ardei iute, alte condimente
- adaugi ce ingrediente dorești
- este preparată în fața ta, dacă nu-ți place cum arată un ingredient, îl poți refuza sau poți renunța la comandă
- este echilibrată din punct de vedere nutrițional
În mod normal, o shaorma are aprox. 800-1000 kcal. Dacă eliminăm cartofii prăjiți și sosurile precum maioneza și ketchup-ul, obținem chiar un aliment dietetic de aprox. 300-400 kcal.
Te întrebi de ce a căpătat shaorma o reputație atât de proastă la noi în țară? Simplu, din cauza plăcerii românilor de a consuma cartofi prăjiți și sosurile aferente. Patronul (de naționalitate turcă) unei shaormerii, mi-a spus următorul lucru: „Rețetele clasice turcești nu au în compoziție ingrediente precum cartofi, maioneză, ketchup. Dar românii le cer cu insistență, dacă nu le oferim, nu mai cumpără”. Din păcate, gustul fast-food a fost educat de către primele restaurante de acest gen din țară, McDonald’s, KFC, restaurantele tip rulotă, etc., din meniurile cărora nu au lipsit niciodată cartofii prăjiți, ketchup-ul și maioneza.
Iată ce ingrediente conține o shaorma clasică turcească:
- lipie
- carne (pulpă de miel, carne de vită, piept de pui)
- sos pentru marinat (suc de lămâie, coajă de lămâie, oțet, scorțișoară, ienibahar, tahini, mastic, cardamom, sare, piper, ceapă, usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, muștar)
- salată (ceapă roșie, roșie, castravete, salată iceberg, ardei gras, mentă proaspătă, ulei de măsline, sumac, iaurt)
Așadar, dacă vrei o shaorma cu adevărat sănătoasă, renunță la cartofii prăjți, la sosurile precum maioneza și ketchup-ul și uită-te cum arată carnea înainte de a cumpăra. Dacă nu sunt prea mulți clienți, este posibil să fie uscată/arsă, iar dacă este un val foarte mare de clienți poate fi puțin cam crudă, deoarece nu are timp să se coacă.