Aerobic pe stomacul gol: mit sau realitate?
Pentru mulți ani, am avut în minte mitul, specific culturiștilor, că „mai mult este mai bine” când vine vorba de volumul de aerobic pentru a intra în formă. Acel fel de gândire a făcut să pierd masă musculară prețioasă și rotunjimea mușchilor în fazele finale ale pregătirii pentru concurs. Un motiv pentru care ajunsesem să fac astfel era ca să compenseze prostul meu obicei de a mânca foarte mult și ceea ce nu trebuia în perioada de masă.
Făceam aerobic zilnic în perioada de masă, dar și mâncam mult. Când începeam dieta pentru concurs, corpul meu era deja acomodat cu lungile sesiuni de aerobic, așa că, pentru a avea rezultate vizibile, nu aveam altă opțiune decât să fac și mai mult aerobic. Ce altceva am ars pe lângă grăsime? Dacă răspunsul tău este mușchi, atunci primești nota 10! Soluția era de fapt să mă controlez puțin în perioada de masă, să am ocazional mese de trișare, nu să mă îndop ca porcul în fiecare seară.
O altă problemă critică legată de aerobic și cum să fii sigur că arzi grăsime, nu mușchi, este cea a mitului aerobicului pe stomacul gol. Pentru mulți ani s-a crezut că cea mai eficientă metodă de a arde grăsimea este să faci aerobic, dimineața, pe stomacul gol. Raționamentul era că glicogenul din mușchi (carbohidrații pe care îi mâncăm sunt convertiți de ficat în glicogen și depozitați în mușchi) este consumat de-a lungul nopții și atunci corpul nu are la dispoziție această rezervă drept combustibil, așa că trece imediat la rezervele de grăsimi. Studii recente au testat această teorie, deși mulți culturiști au observat că pot arde aproximativ aceeași cantitate de grăsime și dacă fac aerobicul după ce iau micul dejun normal, care conține și carbohidrați.
Am încetat să fac aerobicul pe stomacul gol cu câțiva ani în urmă. Instinctiv, am simțit că era catabolic, ardeam mușchii. Am început să iau un shake proteic înainte de aerobic. Am ajuns la această strategie după ce am făcut aerobicul pe stomacul gol la multe pregătiri pentru concurs, unde, în final, am pierdut din mărime mai mult decât trebuia.
Hany Rambod, cel care i-a antrenat, printre alții, pe ultimii doi Mr. Olympia, Jay Cutler și Phil Heath, își sfătuiește clienții să nu facă aerobic pe stomacul gol. Dacă sunt tipi mari, precum Jay, care nu pierd din greutate ușor, el îi îndeamnă să ia o doză consistentă dintr-un supliment anticatabolic, precum BCAA, sau măcar leucină. Dacă sunt tipi mai mici, și atunci riscul de a pierde mușchi e și mai mare, el îi sfătuiește să mănânce un mic dejun mai întâi, compus din albușuri de ou sau mușchi de vită.
Dacă faci aerobicul după antrenamentul cu greutăți, e bine să iei o porție de BCAA înainte de aerobic, nu să aștepți până termini totul. Aerobicul este pentru ars grăsimea, nu pentru ars mușchii pentru care muncim atât de mult.
Sursa: Revista Culturism & Fitness – Alexandru Bolborici