Alimentația în funcție de grupa sanguină
Dieta alimentară în funcție de grupa sanguină a fost „inventată” de către un medic naturist, Peter D’Adamo, care susține că aceasta este dieta cea mai sănătoasă dintre toate cele existente. În cărțile sale, sunt prezentate lucrările unor biochimiști și biologi, dar totuși, dieteticienii, medicii și oamenii de știință nu au ajuns la un acord cu privire la teoria conform căreia, dieta alimentară are legătură cu grupa sanguină.
Mai jos sunt prezentate caracteristicile fiecărei grupe sanguine și alimentele care ar trebui evitate și consumate:
Grupa 0
Conform lui D’Adamo, oamenii care au grupa sanguină 0 sunt considerați vânători, această grupă fiind cea mai veche dintre toate (aprox. 30.000 ani). Dieta trebuie să fie bazată pe proteine și alimente precum alge, fructe de mare, ficat, carne roșie, varză, spanac și broccoli. De evitat: grâu, porumb, fasole, linte, varză de Bruxelles, conopidă, muștar.
Grupa A
Persoanele care au grupa sanguină A sunt considerați cultivatori, agricultori, această grupă datând de aprox. 20.000 de ani, la începuturile agriculturii. Dieta trebuie să fie bazată pe legume, fructe, ulei vegetal și ar trebui să fie evitate carnea (în special cea roșie), lactatele, fasolea Lima, fasolea roșie, năutul.
Grupa B
Cei care au această grupă sanguină sunt vechii nomazi, care au un sistem imunitar foarte puternic și un sistem digestiv flexibil. D’Adamo susține că persoanele din această categorie sunt singurele care pot consuma produse lactate și estimează că acest tip de sânge a apărut acum aprox. 10.000 de ani. Dieta ar trebui să fie alcătuită din verdețuri, ouă, carne de vânat, ficat, ceai și este mai bine să se evite alimente precum porumbul, lintea, alunele, susanul, semințele, hrișca și grâul.
Grupa AB
Această grupă este considerată o enigmă de către D’Adamo, care consideră că este tipul de sânge care a evoluat mai recent decât altele, în urmă cu aprox. 1.000 de ani. Nevoilor nutriționale al persoanelor cu această grupă sanguină sunt un amestec între nevoile celor din grupele A și B. Acestea pot consuma tofu, fructe de mare, lactate, verdețuri, alge, ananas și trebuie să evite carnea roșie, fasolea, fasolea Lima, semințele, porumbul și hrișca.