Alimente care îmbunătățesc sănătatea tiroidei
Tiroida este o glandă endocrină importantă, situată la nivelul gâtului. Ea produce triiodotironină și tiroxină, hormoni cunoscuți ca T3 și T4. Pentru producerea acestor hormoni, foarte necesari pentru buna funcționare a corpului nostru (intensificarea metabolismului), este nevoie de iod. Problemele comune ale glandei tiroide sunt date de hipertiroidism și hipotiroidism. Cauzele importante ale tulburărilor tiroidiene sunt boala Graves și boala Hashimoto. Mărirea glandei tiroide este cunoscută sub numele de gușă.
Alimente contra hipertiroidismului
Când glanda tiroidă începe să producă hormoni în exces, avem de-a face cu hipertiroidismul. Simptomele sunt: creșterea ritmului cardiac, pierderea bruscă în greutate, bătăi neregulate ale inimii, anxietate, ochii bulbucați, sensibilitatea la căldură și transpirație, gușă, etc. Hipertiroidismul poate fi controlat prin utilizarea unor produse alimentare specifice.
1. Consumă alimente din familia cruciferelor, crude: conopidă, varză de Bruxelles, alune, varză, broccoli, muștar, napi, hrean, spanac.
2. Fructe de pădure: afine, zmeură, căpșuni.
3. Acizi grași Omega-3 și proteine: pește de apă rece, somon, ton, păstrăv, curcan, nuci, ulei de semințe de in.
4. Lactate: zilnic, trei porții de iaurt, lapte sau brânză de vaci.
5. Alternative pentru lactate: smochine, prune uscate, semințe de susan.
6. Zinc: migdale, nuci, semințe de dovleac, alune
7. Fibre: cereale integrale, pâine din cereale integrale, orez brun, curcumă, ghimbir, rozmarin, scorțișoară, oregano.
8. Antioxidanți și vitamina D: avocado, broccoli, ulei de măsline.
9. Vitaminele C și E: citrice, ardeiul iute.
10. Glicozidele cianogenice: mei, manioc, sorg.
Alimente contra hipotiroidismului
Cu hipotiroidism ne confruntăm atunci când eliberează prea puțini hormoni. Simptomele includ creșterea în greutate neobișnuită, senzația de frig chiar și în zilele calde, letargie și oboseală, umflarea feței, constipație, depresie, piele uscată, gușă, etc. Stilul de viață și dieta adecvate pot preveni aceste simptome.
1. Iod: alge, fructe de mare, pește de apă sărată, sushi, sare iodată.
2. Banane: 2-3 banane coapte, zilnic.
3. Apă: 40 ml./kc./zi.
4. Fructe și legume: fii vegetarian 1-2 zile/săptămână.
5. Seleniu: zilnic: ceapă și lactate; de câteva ori/săptămână: pui, usturoi și cereale integrale.
6. Fibre: fasole, orez brun.
7. Ceai verde: până la 4 căni, zilnic. Evită ceaiul negru și cafeaua.
8. Tirozină: carne slabă, linte, soia, migdale, avocado.
9. Ulei de cocos: o lingură de ulei crud, zilnic.
10. Cupru, zinc: carne de vită, fasole uscată, spanac, semințe, nuci, drojdie, leguminoase, stafide, organe și vitamina A: ouă, morcovi, legume negre și galbene.