„Bătălia” alimentelor: conopidă vs. broccoli
Imaginează-ţi o competiţie mai puţin obişnuită: între legume. Câştigă nu cea mai arătoasă, ci cea mai sănătoasă, cea care te menţine într-o formă de invidiat! Prin urmare, care e fericita câştigătoare din numărul acesta?
Sunt ambele legume-vedete din familia cruciferelor şi recunoscute ca ingrediente obligatorii ale unei diete sănătoase. Sărace în calorii şi „bombe de vitamine”, sunt uşor de gătit şi se pliază perfect reţetelor cu indice glicemic scăzut. În plus, sunt și gustoase! Procentele de mai jos reprezintă „x la sută” din necesarul zilnic din fiecare legumă, raportat la organismul uman. Deci, fie ca cea mai bună să câştige!
Probe obligatorii
- Proba caloriilor > O probă „cu greutate” în această întrecere: aportul energetic al celor două legume. Ei bine, deşi amândouă îţi pot garanta, fără bătaie de cap, o siluetă de invidiat, câştigă totuşi conopida, cu 27 kcal/100 g produs, devansând bietul broccoli, cu 31 calorii/100 g.
- Proba proteinelor > Conţinutul de proteine e un piculeţ mai mare la broccoli (2,6 grame) decât cel de la conopidă (2,1 g). Egalitate până acum!
- Proba carbohidraţilor > Altă probă decisivă, care se termină aproape la egalitate: conopida – 5 g, versus broccoli – 6 g. Câştigă, la firul ierbii, conopida, cu concentraţia ei mai mică de glucide.
Probe eliminatorii
Deja am ajuns la „fineţuri” care pot înclina decisiv balanţa întrecerii.
Să le urmărim, deci:
- Conţinutul de fibre > Foarte importante în dietele de orice fel, pentru că asigură buna funcţionare a tractului intestinal, fibrele sunt mai prezente în zestrea broccoli (9,6 % din necesarul zilnic) decât în cea a conopidei (8,4%).
- Calciu > Broccoli câştigă detaşat, cu un conţinut de calciu de 4,3%, versus 2,4% la conopidă! De remarcat, la ambii concurenţi, aportul mare din acest mineral esenţial pentru organism.
- Fosfor > Incredibil… dar câştigă detaşat tot broccoli, cu 6% la 4,7%.
- Fier > Cu 4 % conţinut de fier, broccoli îşi adjudecă şi această probă, deşi nici conopida nu e departe, cu al său 3%.
- Magneziu > Adjudecat tot verdelui broccoli! Cu un scor de 4,8% la 4%.
- Potasiu > În sfârşit, o rundă în favoarea conopidei, cu 9% la 8,2%. De remarcat cantităţile uimitoare din acest mineral, furnizate cu generozitate de ambele legume!
- Zinc > Zincul, cel care îţi menţine sistemul imunitar la cote înalte, e mai bogat la broccoli decât la conopidă – 2,6% versus 2%.