Batonul proteic, utilitate sau moft?
În România ultimilor ani, batonul proteic apărut ca mod de alimentație pe scară largă, nu este numai un supliment pentru sportivi. Dacă la începuturi batonul proteic a fost folosit de astronauți și ulterior de sportivii care trebuiau să mănânce des, oferind corpului o cantitate crescută de proteine, în anul 2013 batonul proteic este cunoscut și de copii, el fiind utilizat pe scară largă de toate segmentele populației.
Într-o societate în continuă modificare, avem mașini din ce în ce mai rapide, gadget-uri care ne ușurează orientarea, munca etc., se impunea și apariția unor mijloace mai avansate de hrănire. Aș îndrăzni să afirm că batonul proteic este doar un pas către această hrănire, însă ar fi necesare niște explicații, gen instrucțiuni de folosire.
Dacă în direcția slăbirii, batoanele sunt clar concepute ca formulă și 90% din discuții în mass-media sunt pe acest subiect, consider oportun să detaliez puțin utilizarea batonului proteic folosit de cei care vor ori să înlocuiască o masă, ori să câștige niște masă musculară. Dacă în cazul batonului de slăbit predomină nivelul scăzut al caloriilor, în acest caz, excesul de calorii și de proteine în special, este o condiție necesară pe care toți cei care vor creștere în masă musculară și în greutate trebuie să o îndeplinească.
Se știe că dacă vrem slăbire, carbohidrații trebuie consumați în prima parte a zilei, însă în cazul creșterii corporale aceștia sunt esențiali în anumite momente.
Primul moment este masa de după somn, când corpul e golit de rezerve (folosite pe timpul somnului pentru refacere etc.), apoi masa de dinaintea antrenamentului. „Decât să nu mănânci nimic înainte de efort, mai bine nu te antrenezi”, spunea Peter Hensel, un multiplu campion mondial german.
În cazul în care nu ai timp să iei masa de dinaintea antrenamentului, îți recomand un baton hiperproteic alături de unul cu conținut mare în carbohidrați (eventual care să conțină fulgi de cereale), pentru că altfel vei simți o acută lipsă de energie, iar mușchii nu vor da randamentul așteptat, corpul sesizând lipsa calorică va deveni apatic și antrenamentul va fi unul ratat.
Masa de după antrenament se știe deja din ce trebuie să fie compusă (carbo cu absorbție rapidă și proteină la fel), ea având dublu rol: de refacere a rezervelor energetice și a țesutului muscular distrus în timpul antrenamentelor.
Dacă la masa anterioară antrenamentului, recomandam două batoane, aici, dacă există shake proteic, se recomandă batonul cu carbohidrați, apoi shake-ul. Dacă nu există shake, va trebui să se consume minimum un baton cu carbohidrați+apă, apoi două batoane hiperproteice.
Aceste momente, relatate mai sus, sunt punctele critice în care decât să nu mâncăm, din lipsa timpului, este esențial să folosim batonul proteic sau cel cu carbohidrați ca să nu creăm probleme corpului și să nu perturbăm procesul de creștere propus.
În cazul batoanelor cu creatină, ele vor fi consumate exact după schema de administrare a creatinei, dimineața, la prânz și seara, fără excepții, pentru a menține constant efectul anabolic al acestui aminoacid.
În cazul în care consideri că ai consumat puține calorii la o masă sau prea puține proteine, nu ezita să consumi la sfârșitul mesei, în loc de desert, 1-2 batoane.
Atenție! Citește mereu compoziția batonului și, în funcție de conținutul alimentelor consumate la masă, suplimentează carbohidrații sau proteinele ca să obții numărul corect de calorii propus zilnic.
Sfat: dacă suplimentezi mai mult de două mese/zi cu batoane, ține cont și de cantitatea de fibre consumată, care trebuie să asigure tranzitul intestinal și bea minimum 2 litri de lichid pe zi.
Sursa: Revista Culturism & Fitness, Prof. Cristian Neagu