Beneficiile boabelor de muștar pentru sănătate
Bobiţele de muştar alb, care asezonează atât de savuros carnea de vită, şi care dau un gust excelent marinatelor, fac deliciul gospodinelor de mai bine de 3000 de ani.
Acum 3 milenii, muştarul era cultivat, cu sârg, în China. Graţie împăratului Carol cel Mare al Franţei, boabele albe ajung şi în grădinile mănăstirilor din jurul Parisului. De aici, până la muştarul de Dijon, nu mai era decât un pas…
Savoarea lor e nepreţuită în bucătăria internaţională. În afară de condiment în sosuri şi tocăniţe, sunt folosite pentru a „îndulci” anumite preparate acide, şi au şi efect conservant. Sunt benefice pentru sănătate: triptofanul, considerat „aminoacidul fericirii”, se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar.
Marii bucătari au un truc, pentru a „scoate” ce e mai bun din seminţele cu pricina: le prăjesc, pe sec, în tigaie, timp de câteva zeci de secunde, înainte de a adăuga carnea, legumele şi alte ingrediente de bază.
Medicament contra balonărilor
Mult timp, boabele de muștar au fost prescrise drept medicament, pentru a alina durerile de stomac, indigestiile, balonările, constipațiile… și se mai spunea că sunt un tratament excelent împotriva paraliziei.
Treptat, „doftorii” au renunțat să le mai prescrie, mai ales că, în cantități mari, puteau provoca intoxicație la bolnavii mai sensibili.
Medicina naturistă de azi continuă să laude virtuțile micilor semințe, care pot fi utilizate sub formă de făină, ulei sau suc.
Excelent remediu în caz de gripă
În uz extern, sub formă de cataplasme, bobițele de muștar sunt un excelent remediu în stările gripale: pot descongestiona căile respiratorii în caz de bronșită, alină durerile reumatismale, fac să dispară vânătăile, alungă febra, și au efect revulsiv (provoacă o iritație locală a pielii, cu rol de a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare inflamatorie).
Înainte de a pune cataplasmele cu făină de muștar, obligatoriu trebuie aplicat pe piele un strat de cremă grasă (vaselină). Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.