Beneficiile miraculoase ale usturoiului asupra sănătății
Este cea mai studiată plantă medicinală din lume. Nu, nu este o glumă! Numai în ultimii 15 ani s-au făcut nu mai puțin de 200 de cercetări clinice și de laborator, despre efectele sale terapeutice, record neatins de nicio altă plantă medicinală de pe glob.
Este adevărat, îl cunoaștem mai degrabă ca aliment, însă virtuțile sale gastronomice pălesc în fata uluitoarelor sale aplicații în medicină. Ce-i drept, usturoiul are și un blazon de apărat, el fiind menționat pentru prima oară într-un tratat medical sanscrit, cu 5000 de ani în urmă. Comparați cele 5 milenii de recunoaștere oficială a usturoiului ca medicament, cu cei 10-15 ani, cât este durata de viață a hapurilor chimice contemporane, ca să vă dați seama de valoarea remediului despre care vom vorbi în acest articol.
Tratamente preventive cu usturoi
Tromboza, tromboflebita – există nu mai puțin de 10 studii, făcute în spitale universitare din Germania, Statele Unite, China și Coreea, care au urmărit efectul usturoiului asupra trombozei, și toate au arătat o reducere semnificativă a tendinței de formare a cheagurilor de sânge, la pacienții tratați cu el. Consumul a 4-6 căței de usturoi pe zi este, așadar, un remediu sigur pentru prevenirea și chiar pentru tratarea tromboflebitei și a trombozelor în general. Trebuie, însă, menționat că efectele usturoiului apar în timp și nu se pune problema ca pacienții cu risc de apariție a complicațiilor trombozei să renunțe la medicația prescrisă pentru a face tratament exclusiv cu usturoi.
Cancerul de colon și cancerul gastric – mai multe cercetări epidemiologice arată că la populațiile unde usturoiul intră în dieta zilnică, există un risc mult diminuat de dezvoltare a cancerului de colon și de stomac. Doza de usturoi consumată este de minimum 2 căței pe zi.
Cancerul de esofag și laringe – cercetătorii de la Nanjing Cancer Institute din China au comparat incidența cancerului la câteva mii de oameni care consumau 1-2 căței de usturoi zilnic cu cea în rândul celor care consumau usturoi cel mult o dată pe lună. Rezultatele studiului indică faptul că primul lot de subiecți au prezentat cu 69% mai puține cazuri de cancer față de lotul doi. Interesant este că la cei care consumă și ceapă pe lângă usturoi, rata imunității la aceste forme de cancer ajunge până la cifra record de 83%.
Cancerul de rect – un colectiv de medici americani de la Universitatea Carolina de Nord, condus de dr. Lenore Arab, a analizat mai multe studii realizate pe consumatorii constanți de usturoi. În raport se arăta că un consum regulat de usturoi reduce riscul cancerului de colon și de rect cu 10% (la cei care consumă preponderent carne) și cu până la 50% (la cei care, pe lângă faptul că sunt consumatori de usturoi, au și o dietă preponderent vegetariană, cu multe crudități).
Gripa – 3-4 căței de usturoi consumați zilnic reduc cu cel putin o treime șansele de a ne îmbolnăvi de gripă în timpul unei epidemii, arată studii făcute de medicii israelieni. Aceasta, pentru că usturoiul, pe lângă faptul că are un efect de întărire a imunității, conține substanțe care distrug sau încetinesc ritmul de înmulțire al virușilor gripali.
Infarct miocardic – riscul de infarct scade foarte mult la persoanele care țin periodic o cură cu usturoi, arată un studiu italian. Pe lângă faptul ca normalizează tensiunea arterială și desfundă vasele de sânge îngroșate de depunerile de colesterol, usturoiul este și un excelent protector al sistemului nervos, direct implicat în declanșarea crizelor cardiace care duc la infarct. Mai ales persoanele peste 50 de ani ar trebui să facă măcar de 4 ori pe an o cură de o lună cu usturoi consumat proaspăt sau sub formă de mujdei preparat cu ulei de măsline și lămâie.
Diabet – dacă ceapa este un foarte bun hipoglicemiant, se consideră că usturoiul o completează, prevenind în bună măsură complicațiile bolii diabetice. Utilizarea regulată a unor doze terapeutice cu usturoi (minimum 5 g/zi) are efect de prevenire al arteriopatiilor diabetice, precum și al bolilor cardiace produse de această boală.
Viermi intestinali – un leac tradițional de mare actualitate este laptele cu usturoi, a cărui rețetă este detaliat prezentată în cadrul acestui articol. Preparatul este foarte util, mai ales pentru copii, care atunci când se joacă, pot ajunge în contact și pot ingera ouăle diferiților paraziți intestinali. Mai ales ei, este bine să facă periodic cure preventive de câte 2-3 săptămâni cu decoct de usturoi în lapte, minimum 1/2 pahar pe zi.
Tratamente interne cu usturoi
Răceală (rinită, bronșită, laringită produsă de virusul gripal) – un studiu al medicilor britanici, prezentat în 2007 de BBC, arată că usturoiul are efecte semnificative de reducere a efectelor răcelii comune. 2-3 căței de usturoi sau o porție de mujdei luată zilnic reduce simptome ale răcelii cum ar fi catarul respirator, durerile de cap, accelerările ritmului cardiac. De asemenea, tratamentul cu usturoi reduce considerabil timpul de vindecare. Extern, aplicat sub formă de cataplasme pe spate și pe piept, el este și o metodă foarte bună de combatere a tusei și a răgușelii.
Efeminare la bărbați – suplimentele de usturoi adăugate în hrana persoanelor de sex masculin stimulează testiculele să aibă o secreție endocrină mai mare, crescând nivelul de testosteron. Or, testosteronul este chiar hormonul masculinității, care determină creșterea masei musculare în detrimentul țesutului adipos specific feminin, determină creșterea apetitului sexual, precum și trăsături de caracter specific masculine, cum ar fi curajul, spiritul de inițiativă, combativitatea. Concluzia este simplă: consumați măcar de 3 ori pe săptămână usturoi din belșug, pentru a vă amplifica în mod natural bărbăția, chiar și dacă nu considerați că aveți probleme în acest sens.
Ateroscleroza – un studiu german realizat pe 280 de persoane, timp de 4 ani, arată că usturoiul previne formarea plăcii de grăsime în artere și poate chiar să diminueze dimensiunea ateroamelor existente. Oamenii care au consumat cca. 6-7 g de usturoi zilnic au avut cu 18% mai puține depuneri de colesterol în artere la sfârșitul studiului, decât cei din grupul martor. La femei, efectul a fost mai pronunțat, ajungându-se la reduceri de până la 25% a nivelului colesterolului, în urma tratamentului cu usturoi.
Circulație deficitară – cercetări realizate în Germania, în 1996, asupra persoanelor cu afecțiuni ale arterelor periferice (se produc diminuări serioase ale circulației la nivelul picioarelor) au arătat că, în cazul consumului regulat de usturoi, distanța pe care aceste persoane bolnave o pot parcurge pe jos, fără să aibă dureri în membre, crește considerabil. Îmbunătățirea este de până la 80%. Doza zilnică de usturoi folosită în studiu: 7 g.
Adjuvant în HIV/SIDA – usturoiul a fost utilizat într-un program medical din China, pe pacienții cu SIDA, pentru tratarea infecțiilor care proliferează pe fondul acestei afecțiuni. Rezultatele au fost încurajatoare, atât în sensul prelungirii vieții, cât și pentru îmbunătățirea calității acesteia, conex cu reducerea suferinței. Se recomandă administrarea maceratului de usturoi în alcool, câte 10-20 ml pe zi, în cure de 60 de zile, cu 14 zile de pauză.
Hipertensiune – 3 studii făcute în 1994 în spitale din Germania au arătat reduceri semnificative ale presiunii arteriale prin tratamentul cu usturoi. Se recomandă maceratul în alcool de usturoi, în cure de 3 luni, timp în care se administrează câte 3 lingurițe (adică aproximativ 15 ml) pe zi.
Tratamente externe cu usturoi
Candida bucală – un studiu de medicină experimentală arată un efect antiseptic împotriva ciupercilor parazite mai puternic la usturoi decât la Nistatin, medicamentul anticandidozic uzual. Se fac clătiri ale gurii de 2-3 ori pe zi, cu câte 1/4 pahar de apă, în care s-a dizolvat 1/2 lingură de macerat de usturoi în alcool.
Candida vaginală – siropul de usturoi prezentat în cadrul acestui articol nu este eficient doar administrat intern, în cazul bronșitei sau al tusei, ci și extern. Un tampon de vată înmuiat în acest sirop se introduce în vagin și se lasă 10-15 minute, pentru ca usturoiul să-și exercite efectul anticandidozic. Se repetă zilnic acest tratament până la dispariția simptomelor. Este important ca tratamentul să se faca de la primele semne ale candidozei, atunci când e aplicat din timp, el putând scuti de suferințele inimaginabile pe care această afecțiune, scăpată de sub control, le poate produce.
Boala piciorului de atlet – se pune o cataplasmă de mici dimensiuni, preparată din 1-2 căței de usturoi, între degetele afectate. S-a demonstrat prin teste directe că acest tratament simplu are efecte cel puțin comparabile cu cele ale sofisticatelor creme de sinteză, utilizate pentru tratarea acestei boli.
Chelire, pelada bărbii – se aplică un tratament simplu și foarte eficient: un cățel de usturoi se taie în 2 și cu fiecare jumătate proaspăt tăiată se face o fricționare a zonei afectate, câte 2 ședințe a 5 minute pe zi. Se freacă porțiunea de piele din locul unde a căzut părul cu cățelul de usturoi, energic, dar cu blândețe. În maximum 2 săptămâni, firele de păr vor apărea, la început ca un puf fin, și pe măsură ce se continuă tratamentul, se vor dezvolta ca fire de păr normale.
Precauții și contraindicații
Primul lucru care trebuie spus despre acest remediu este că nu toată lumea îl suportă la fel de ușor și de aceea, dacă nu sunteți obișnuiți să ingerați cantități mari de usturoi, începeți tratamentul gradat. La început, consumați cantități mici de usturoi sau de preparate pe bază de usturoi, mărind doza pe măsură ce vedeți că este bine suportat. Există numeroase cazuri de persoane care s-au grăbit să mănânce mult usturoi, pentru a obține efecte terapeutice rapide, după care s-au confruntat cu indigestii severe, vomă ori arsuri gastrice, căpătând astfel intoleranță la usturoi, pe care nu l-au mai suportat nici în doze mici. Consumul de usturoi nu este recomandat femeilor care alăptează, deoarece anumite substanțe pe care le conține se transmit în lapte, dându-i un gust neplăcut și făcând posibile probleme gastrice ori intestinale la sugar. Usturoiul se va administra cu prudență și în cazul persoanelor cu gastrită în faza de criză, precum și celor cu enterită ori cu colită de fermentație. Aceeași prudență este recomandată și în cazul persoanelor cu boli pulmonare însoțite de tuse seacă, sanguinolentă, unde poate amplifica inflamația. Cercetări recente arată că este de dorit ca persoanele care urmează să suporte o intervenție chirurgicală să nu consume usturoi cu 10 zile înainte de operație, deoarece proprietățile antiagregante plachetare ale usturoiului fac cicatrizarea mai lentă. Oamenii de știință subliniază însă că această observație are caracter de recomandare și nu de contraindicație.
Cum se administrează usturoiul
Usturoiul ca atare
Se consumă 2-4 căței de usturoi zilnic, în timpul mesei sau, dacă îl suportați, între mese, când are efectul terapeutic cel mai puternic. Practic, nu există limită pentru cura cu usturoi, care poate fi consumat zilnic, fără probleme, pentru perioade lungi de timp. Unii cercetători susțin, totuși, că este bine ca după 3 săptămâni de consum, să se urmeze o săptămână de pauză, pentru a nu obișnui organismul cu acest remediu, lucru care ar duce la diminuarea eficienței sale terapeutice.
Mujdeiul
Este forma ideală de consum pentru tratamentul unor boli unde este necesară ingerarea zilnică a unei cantități mai mari de usturoi. Se pisează mărunt 7 căței de usturoi, se pune un vârf de cuțit de sare, un 1/4 lămâie stoarsă, o linguriță de ulei de măsline presat la rece și 1/2 legătură de pătrunjel tăiat foarte fin. Se amestecă bine, apoi se lasă să se pătrundă vreme de 10-20 de minute, după care mujdeiul este gata. Dacă simțiți nevoia, puteți să adăugați și câteva linguri de apă plată sau de izvor, pentru a-l dilua și a-i reduce astfel efectul iritant. Se consumă în 1-2 reprize, pe parcursul unei zile. Este mai bine tolerat de organism decât usturoiul simplu, pentru că ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lămâie, pătrunjelul) compensează efectul său ușor iritant, stimulează digestia (care poate fi încetinită de anumiți compuși din usturoi), reduce chiar și din mirosul neplăcut. Uleiul de măsline îi potențează acțiunea de reducere a colesterolului, precum și efectul benefic în cazul litiazei biliare.
Decoctul în lapte
Se folosește în afecțiunile respiratorii și contra viermilor intestinali și se consumă cât de fierbinte se poate suporta, dimineață și seara. Iată rețeta de preparare: se spală și se taie mărunt o căpățână de usturoi cu tot cu coajă, apoi se fierbe vreme de 5 minute într-o cană de lapte, după care preparatul se lasă să se răceasca acoperit, vreme de 10 minute. Se strecoară și se administrează cât de cald posibil.
Siropul de usturoi
Se amestecă foarte bine 10-15 căței de usturoi pisați cu 20 de linguri de miere de salcâm, după care se pune totul într-un borcan și se lasă să macereze vreme de 2 săptămâni. În final, se strecoară amestecul, și din preparatul astfel obținut, se administrează câte 2-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.
Maceratul în alcool
2 căpățâni de usturoi se taie mărunt și se pun la macerat într-un borcan transparent (de 500 g) cu alcool de 70 de grade. Vasul se închide ermetic. Atunci când conținutul borcanului capătă culoarea paiului (galben), procesul de macerare s-a încheiat. Preparatul se filtrează prin tifon și se păstrează închis ermetic. Se administrează, de regulă, câte 3-4 lingurițe pe zi.
Cataplasmă cu usturoi
Se zdrobesc 5-7 căței de usturoi, se învelesc în tifon subțire și apoi se aplică pe zona afectată, unde se țin vreme de 30-60 de minute, chiar și mai puțin, dacă simțiți că nu suportați efectul iritant pe piele. Este bine ca peste cataplasmă să se pună și o folie de plastic, pentru a împiedica evaporarea unor substanțe active, dar și pentru a limita răspândirea mirosului.
De reținut
Efectele terapeutice descrise în acest articol se pot obține doar prin folosirea usturoiului în stare cruda. Fiert (cu excepția decoctului în lapte, care e folosit într-o gama restrânsă de boli) sau prăjit, sub formă de fulgi sau de pulbere uscată, usturoiul își pierde majoritatea calităților medicinale.
Din experiență, vă recomandăm – mai ales pentru cura internă – usturoiul de proveniență românească, obținut din sămânță autohtonă. Piața românească a fost invadată de usturoi adus din China, Turcia, Vietnam etc. Usturoiul de import este mai mare, arată mai bine, uneori chiar și gustul sau mirosul este mai puternic, însă s-a observat că este în general și mult mai greu tolerat de către sistemul digestiv și chiar de către ficat, producând frecvent efectele adverse descrise în acest articol.
Sursa: Formula AS