Beneficiile mustului asupra sănătății
Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.
Îţi aduce arome unice şi sănătate. Şi nu te amețește! Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2. Dar acestea nu sunt singurele sale virtuţi!
Un „medicament“ universal
Iată doar câteva din virtuţile lichidului din care se face, prin fermentare, vinul:
Păstrează tinereţea celulelor
Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceştia sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.
Ţine departe cancerul
Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi.
Protejează neuronii
Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.
Accelerează tranzitul intestinal
Acidul tartric provenit din struguri are capacitatea de-a regla digestia. Prin urmare, câteva pahare de must pot să combată, în mod eficace, constipaţia cronică.
Are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare
Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.
Ocroteşte ochii
Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).
Are efect antiartroză
Mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare.
Limitează inflamarea prostatei
Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.
Blochează luarea în greutate
Compusul din must numit resveratrol diminuează creșterea în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
Încearcă şi tu cura cu must!
Toamna este sezonul indicat pentru un regim de revitalizare și detoxificare a organismului. Dacă vrei să te fortifici înainte de sezonul rece, nimic nu este mai indicat decât o cură cu must, recunoscut pentru efectele sale regeneratoare.
Înainte de a începe procesul de detoxificare, suprimă din dietă toate produsele de origine animală, alimentele procesate, băuturile alcoolice, cafeaua, ciocolata. Bea ceaiuri laxative din plante, pentru a „elibera“ colonul și intestinul.