Bronzul și factorul de protecție solară (SPF)
Foarte multe persoane spun că nu folosesc loțiuni de protecție solară pentru că, astfel nu se vor mai bronza. Total greșit! Loțiunile protejează pielea de razele UV, fără a afecta, însă, bronzul.
Ce este SPF și cum îl calculezi pe cel potrivit pielii tale?
Ia timpul în care ai putea sta în mod normal expus la soare fără să suferi arsuri (o perioadă de 20 min. este suficientă unei pieli deschise la culoare pentru a deveni roșie). Această perioadă de timp se înmulțește cu factorul SPF al produsului pe care vrei să îl folosești. De exemplu, pentru o cremă cu SPF 15, poți sta la soare 15*20 min. = 300 min. = 5 h., fără să te arzi. Însă, deoarece pielea fiecăruia dintre noi este diferită, este recomandat să aplicăm mai des de această perioadă calculată loțiunea pentru a fi siguri că suntem protejați.
Un produs cu SPF 15 blochează 93.3% din razele UV, în timp ce unul cu SPF 30 blochează cu doar 3.4% mai mult – adică 96.7%. Prin urmare, diferența semnificativă nu e dată de protecția față de radiația solară, ci de timpul pe care îl poți petrece în soare fără a te arde.
Pentru a afla ce fel de factor de protecție solară ți se potrivește, trebuie să știi care este fototipul pielii tale:
- Piele albă (de obicei la persoanele cu păr roșcat), se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată, mulți pistrui – rezistă 5 minute fără să se ardă.
- Piele deschisă la culoare, se arde întotdeauna, uneori prinde un bronz deschis, destul de mulți pistrui – rezistă 10 minute fără să se ardă
- Piele deschisă spre închisă, se arde uneori, se bronzează întotdeauna (bronz mediu), câțiva pistrui – rezistă 30 minute fără să se ardă
- Piele închisă, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui – rezistă 45 minute fără să se ardă
- Piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui – rezistă 60 minute fără să se ardă
- Piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui – rezistenţă maximă la soare.
Cantitatea necesară
Aplicarea insuficientă lasă pielea vulnerabilă în timpul expunerii, efectul de protecție fiind mult mai scăzut. Astfel, aplicând jumătate din cantitatea necesară de produse cu SPF 30, nu se obține o protecție echivalentă cu cea a produselor cu SPF 15 ci, mai degrabă, a celor cu SPF 7 și 9. Dermatologul Jeannette Graf recomandă pentru față o cantitate de dimensiunea unei alune de pădure, iar pentru corp, cam 2 paharele de shot-uri. Și încă un sfat important: aplică loțiunea înainte cu 20 de minute să te expui la soare.
Nu uita de păr, urechi și buze
Doar pentru că scalpul tău este acoperit de păr, nu înseamnă că este și protejat. Dacă pălăriile nu sunt tocmai preferatele tale, e bine să optezi pentru un spray special pentru păr, care să conțină, desigur, factor de protecție solară. Cât despre buze, dacă obișnuiești să te dai cu gloss când mergi la plajă, e ca și când ai aplica pe corp ulei pentru bebeluși și apoi te-ai expune la soare. Riscul de a te arde este foarte mare, așa că alege gloss-urile cu factor de protecție de cel puțin 20, iar înainte, aplică un balsam de buze protector. Totodată, nu uita de urechi, trebuie și ele protejate.
Nu uita, după o baie în mare/piscină sau după un duș trebuie reaplicată loțiunea pe tot corpul pentru a fi în continuare protejat.
Știai că…
- Efectele dăunătoare ale expunerii la raze UV nu sunt vizibile imediat, ci se cumulează în timp?
- O singură zi de expunere la soare fără a te proteja, este suficientă pentru a compromite sistemul imunitar al pielii?
- Efectele vizibile ale deteriorării celulelor apar la câteva ore de la expunere – de la 2 la 24 de ore?
Sfaturi pentru o protecție solară completă
1. Aplică în fiecare zi o cremă de protecție cu spectru larg, cu SPF minim 15. Aplică produsul din belșug, uniform și frecvent;
2. Reaplică la fiecare 2 ore atunci când participi la activități în aer liber, chiar și în zilele noroase;
3. Evită „orele de vârf” când razele soarelui sunt cele mai puternice – 10-16;
4. Poartă haine care să te protejeze, cum ar fi cămăși cu mânecă lungă sau pantaloni;
5. Poartă pălării cu boruri largi și ochelari de soare atunci când te afli în aer liber;
6. Stai la umbră ori de câte ori este posibil;
7. Ascultă-ți… umbra! Dacă umbra ta este mai scurtă decât tine, ai toate șansele să capeți arsuri solare;
8. Evită solarul;
9. Examinează-ți pielea din cap până în picioare, cel puțin o dată la 3 luni, pentru a depista eventualele semne de cancer de piele.
Surse: Știrile ProTV / România Liberă / Ioana Dumitrache