Cantități necesare pentru carbohidrați și grăsimi
După cum este bine cunoscut, flexibilitatea metabolică este capacitatea de a folosi combustibilul care este disponibil pentru eliberarea de energie. Corpul poate folosi diferite surse de energie, cea din carbohidrați sau cea din grăsimi, în funcție de situație. Ideal, vrem să putem folosi ambele tipuri după cum dorim, adică, dacă mâncăm carbohidrați, să ardem carbohidrați și dacă mâncăm grăsimi, să ardem grăsimi. Dar nu se poate așa datorită acumulării de grăsimi intramusculare și rezistenței la insulină. Recent, cercetătorii au descoperit următorul lucru: compoziția micului dejun are un efect profund asupra flexibilității metabolice.
Pentru sportivii de performanță, sau culturiști, recomandarea este de a crește puțin cantitatea de proteină la micul dejun, să se ajungă la 30-40 gr. de proteină de calitate, tot cam atât pentru carbohidrați și aproximativ 20 de gr. de grăsimi, ceea ce va duce la o proporție de 40% / 30% / 30% de cabohidrați, proteine și grăsimi.