Carbohidrații lenți vs. Carbohidrații rapizi
Prima întrebare când vine vorba de carbohidrați, este dacă să iei din cei cu absorbție rapidă, precum zahărul, sau să alegi pe cei cu absorbție lentă, precum ovăzul. În particular, ne interesează cum felul carbohidraților luați la micul dejun, influențează corpul pe timpul zilei, mai ales la cei care fac exerciții fizice.
Într-un studiu, subiecții, femei sedentare, au fost puse să mănânce fie un mic dejun cu carbohidrați rapizi, fie unul cu carbohidrați lenți, după care au efectuat, la 3 ore, o oră de mers normal. După exercițiu, femeile din grupul cu carbohidrați lenți, cu indice glicemic redus, au ars de 2-3 ori mai multă grăsime decât grupul cu carbohidrați rapizi. Cercetătorii au găsit rezultate și pentru cei ce se antrenau în mod regulat, cei cu carbohidrați lenți arzând cu 55% mai multă grăsime decât ceilalți. Așadar, carbohidrații cu indice glicemic redus, bogați în fibre vegetale te fac să te simți mai sătul și te ajută să slăbești mai eficient, dacă e cazul.
Efectul diferitelor tipuri de carbohidrați asupra exercițiilor este încă un subiect mult discutat, însă se crede că asimilarea de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, înaintea efortului, este ideal, punând la dispoziție energie susținută și o mai mare flexibilitate metabolică, adică vei fi capabil să folosești atât carbohidrații cât și grăsimile, în calitate de combustibil.