Ceapa, un medicament natural extraordinar
De la o vreme, tot ce punem în farfurie se studiază în laboratoare și universități. Știința își întoarce atenția spre farmacia naturii, descoperindu-i cu uimire potențialul, subapreciat până acum. Iar printre motivele de mirare, la loc de frunte se află una dintre cele mai umile legume, pe care nimeni nu dă doi bani: ceapa.
Pare de necrezut, dar în spitale universitare din Japonia, din Iran sau din Rusia, în laboratoarele unor facultăți de medicină și farmacie din Italia, din Israel, din India sau din Franța, ceapa se află în topul celor mai cercetate legume.
Concluzia: ceapa are un potențial vindecător uluitor, pe care dacă noi, oamenii moderni, l-am cunoaște în profunzime, am putea să ne punem la adăpost și chiar să ne tratăm de boli pe care, deocamdată, medicina modernă nu știe să le vindece.
Boli ce pot fi prevenite cu ceapă
Cancerul – un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populațiilor din sudul Europei arată că există o proporție inversă între frecvența utilizării cepei în alimentație și riscul de apariție al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul și prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanță protectoare împotriva apariției cancerului. Consumul de ceapă (cel puțin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac, dar și cu o reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân.
Litiază renală cu urați – este foarte bine prevenită de consumul zilnic al unei salate de ceapă (120 g), asezonată cu suc de lămâie. Substanțele active din ceapă dizolvă calculii cu urați și previne formarea altora noi.
Diabetul – două studii independente făcute de spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 g, zilnic) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul. Interesant este că în aceleași studii s-a pus în evidență un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.
Ateroscleroza – un studiu preliminar realizat cu voluntari bărbați arată că administrarea a 50 g de ceapă proaspătă pe zi diminuează foarte mult riscul creșterii colesterolului seric, determinat de o alimentație cu un conținut ridicat de grăsimi. De asemenea, consumul de ceapă previne ateroscleroza, ischemia cardiacă și ameliorează hipertensiunea.
Îmbătrânirea prematură – un studiu făcut de o echipă de medici de la Novi Sad, Serbia, arată că ceapa crudă consumată zilnic are efecte bune de combatere a afecțiunilor cardiovasculare și a îmbătrânirii, datorită neutralizării radicalilor liberi de către substanțele antioxidante din ceapă.
Tratamente interne cu ceapă
Tulburări de memorie – se tratează cu ceapă crudă, câte 80 g pe zi. Substanțele active din ceapă au efecte neuroprotectoare și îmbunătățesc irigarea cu sânge a creierului. Tratamentul cu ceapă înlătură mai ales problemele legate de memoria de scurtă durată, adică exact cea care este cel mai afectată în primele faze la bolnavii cu Alzheimer. Tratamentele cu ceapă îmbunătățesc totodată și coordonarea motorie, fiind o șansă pentru persoanele în vârstă.
Depresie – 2-4 linguri de suc proaspăt de ceapă, administrat dimineața și seara, sunt un leac surprinzător de puternic împotriva depresiei. Sucul foarte proaspăt de ceapă, administrat pe stomacul gol, cu puțin suc de fructe (mere sau portocale), stimulează puternic activitatea sistemului nervos central, inducând o stare de vioiciune, optimism, dorință de acțiune.
Sterilitate masculină – ceapa consumată sub formă de salată este un stimulent al activității gonadelor la bărbați, îmbunătățind producția de spermă, dar și de testosteron. Astfel, ceapa este și o speranță în tratamentul efeminării bărbaților moderni, care au ajuns din cauza tulburărilor endocrine produse de alimentație, de sedentarism ori de consumul de alcool, să se confrunte în număr tot mai mare cu obezitatea, celulita, vergeturile, ginecomastia etc.
Tuse persistentă, tuse convulsivă – se bea decoct de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. 2-3 căni pe zi din acest remediu prea putin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secrețiilor de pe arborele bronșic, de refacere a epiteliilor distruse de infecția respiratorie.
Litiaza biliară – se iau zilnic 2-3 lingurițe de ulei, în care s-a macerat ceapa, preparat după rețeta de mai jos. Tratamentul se face vreme de 14 zile, urmate de 7 zile de pauză, după care se poate relua. Este eficient pentru prevenirea formării unor noi calculi biliari, dar și pentru eliminarea celor existenți, mai ales dacă nu sunt de dimensiuni foarte mari.
Bronșita – se iau dimineața, la prânz și seara, câte 2-3 lingurițe de sirop de ceapă, în cure de câte 2-3 săptămâni. Este un remediu util, mai ales în tratamentul bronșitei infecțioase, dar și al celei tabagice, precum și al celei alergice.
Adjuvant în astmul bronșic – zilnic se bea 1/4 pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriță de suc de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronșic de secreții, elimină în bună măsură senzația de sufocare, previne contractura spastică a căilor respiratorii.
Infecție cu candidă pe traiectul digestiv – un studiu foarte recent arată că sucul de ceapă (50 ml), administrat în 3-4 reprize pe parcursul unei zile, combate infecțiile cu candidă și cu multe alte ciuperci parazite, la fel de eficient ca multe alte medicamente de sinteză, fără a da obișnuință și nici reacții adverse. Același studiu arată că în tratarea candidei, cele mai bune rezultate se obțin prin asocierea cepei cu usturoiul.
Adjuvant în ascită și în edeme cardiace – se consumă zilnic 50 ml de suc de ceapă dizolvat într-un pahar (200 ml) de lapte cald. Este un remediu străvechi (prima oară a fost consemnat de către Plinius cel Bătrân, cu 2000 de ani în urmă), care în multe cazuri a dat rezultate bune.
Remedii din ceapă
Salata
Este forma ideală de consum pentru o persoană care vrea să obțină rezultate terapeutice de durată. O ceapă mare (minim 80 de grame) se curăță de coajă, se spală și se toacă mărunt. Apoi se freacă puțin cu un vârf de cuțit de sare, se adaugă suc de lămâie și pătrunjel tocat mărunt după gust. Se consuma la o masă, doza fiind suficientă pentru o zi.
Sucul proaspăt
Se poate obține astfel:
- cu mașina de tocat carnea, filtrând prin tifon ceapa după ce a fost bine zdrobită și rezultând astfel un suc albicios
- cu o răzătoare fină, prin care se dă ceapa și apoi se stoarce prin tifon
- cu storcătorul electric centrifugal, obținând un suc ceva mai limpede și mai pur, întrucât pulpa este parțial reținută prin centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obținut, sucul de ceapă este bine să se consume proaspăt, câte 20-50 ml în doză unică, administrată înainte de masă.
Decoctul de ceapă
Se folosește în afecțiunile respiratorii și se consumă cât de fierbinte se poate suporta. Iată rețeta de preparare: se fierb la foc mic 2 cepe cu tot cu coajă, vreme de 5 minute, într-o cană de apă, după care se lasă să se răcească vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoară și se administrează cât de cald posibil, cu miere.
Siropul de ceapă
Se amestecă foarte bine 10 linguri de suc de ceapă cu 20 de linguri de miere de salcâm, după care se pune într-un borcan la păstrare. Se administrează din acest preparat 2-3 lingurițe, de 3 ori pe zi.
Maceratul de ceapă în ulei
2 cepe mari se taie mărunt și se pun la macerat vreme de 6 zile, într-o cană de ulei virgin de măsline (dacă nu vă permiteți, este bun și cel de floarea-soarelui). După macerare, preparatul se filtrează prin tifon și se păstrează închis ermetic. Se administrează câte 3-4 lingurițe pe zi.
Cataplasma cu ceapă
1-2 cepe se taie fin, se învelesc în tifon subțire și apoi se aplică pe zona afectată, unde se țin vreme de 30-120 de minute. Este bine ca peste cataplasma cu ceapă să se pună și o folie de plastic, pentru a împiedica evaporarea substanțelor active.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu ceapă
Ceapa se consumă cu prudență de către bolnavii de gastrită, de colită de fermentație și de cei cu colonul iritabil. Există relativ multe persoane care au o intoleranță digestivă mai mică sau mai mare la ceapă. În cazul lor, ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariția stărilor de greață și a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilității, organismul urmând să fie obișnuit gradat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca după administrarea cepei să se consume o portocală acrișoară, și să se mestece după aceea îndelung coaja puternic parfumată a acesteia (este și una dintre puținele metode care funcționează pentru corectarea mirosului respirației).
Sursa: Formula AS