Cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare ale românilor
Programul încărcat de peste zi, stresul cotidian și procesarea industrializată a alimentelor sunt principalii factori care au dus la schimbarea obiceiurilor alimentare.
Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul sunt boli cu o prevalență tot mai mare în rândul populației, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutrițional. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că tot mai mulți români au tendința de a mânca alimente tot mai bogate în kilocalorii, de a lua masa la ore târzii în noapte sau de a nu se hidrata corespunzător.
Iată lista celor mai nesănătoase obiceiuri alimentare tot mai des adoptate de români.
Principala masă a zilei este cina
Din cauza unui program încărcat, avem tendința ca masa cea mai consistentă a zilei să fie luată seară, deși, potrivit nutriționiștilor, micul dejun ar trebui să fie cea mai importantă masă a zilei. 25% dintre români iau micul dejun o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Aceștia sunt în special tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.
Potrivit unui studiu Omnibus, 16% dintre români aleg o gustare rapidă la micul dejun, ce constă în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai puțin sănătoase. “Pentru a avea o alimentație echilibrată, nu trebuie să renunțăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul Institutului Național de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”. Nutriționiștii precizează că masa de seară trebuie să fie una cât mai ușoară și săracă din punct de vedere caloric, pentru că metabolismul încetinește seara și riscăm să luăm în greutate.
Zilnic, consumăm același sortiment de mâncare
“Astăzi avem o mare diversitate de alimente, dar, în realitate, hrana noastră este monotonă și provine din câteva cereale, cartofi prelucrați în fel și chip, câteva sortimente de carne – în special cea grasă, ouă obținute de la păsări crescute în condiții industrializate, grăsimi artificiale și uleiuri suprarafinate”, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul afirmă că organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienți esențiali pentru a se dezvolta și pentru a rămâne sănătos fizic și mental. “Alimentația mileniului trei este într-adevăr gustoasă, dar devitalizată”, subliniază prof. dr. Mencinicopschi.
Fructele și legumele sunt mâncate ocazional
Nutriționiștii avertizează că, pentru buna funcționare a organismului, trebuie să mâncăm zilnic fructe și legume. “Jumătate din masa zilnică trebuie să conțină fructe și legume. Aceste alimente sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiale organismului”, menționează nutriționistul Mencinicopschi.
Asezonăm tot felul de sosuri la aproape orice
Medicii spun că sosurile adăugate la friptură cu o porție de cartofi prăjiți cresc valoarea calorică a preparatului. Dacă tot nu putem renunța la sosuri, specialiștii recomandă să alegem sortimente sănătoase, precum muștarul. Acesta taie din kilocaloriile fripturii și cartofilor.
Băuturile carbogazoase au înlocuit apa
Nutriționiștii spun că organismul trebuie să fie în permanență hidratat. Sucurile cumpărate din comerț deshidratează organismul. Un alt minus al acestor băuturi este că nu oferă corpului nicio substanță nutritivă.
Sursa: DoctorMenci