Ciupercile, „carnea” vegetală
Ciupercile conțin fibre, proteine, minerale, iar 80% din volumul lor este reprezentat de apă, motiv pentru care la toate preparatele cu ciuperci nu prea se adaugă apă.
Ciupercile sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fosfor și calciu, având în plus și mult acid folic. De asemenea, conțin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind și singura sursă vegetariană de vitamina D. Seleniul care se află în ciuperci este atât un luptător natural cu tumorile cancerigene, cât și un mineral care previne îmbolnăvirea inimii. Potasiul ajută la menținerea unei presiuni sanguine scăzute și previne atacul cerebral, în timp ce cuprul previne problemele cardiace și asigură o bună funcționare a metabolismului. Vitamina C întărește imunitatea, prevenind astfel infecțiile ce sunt destul de frecvente în sezonul rece, iar combinația dintre proteine, fibre și vitamina B ajută la menținerea unui metabolism sănătos.
Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal datorită insulinei naturale și enzimelor care ajută la descompunerea amidonului din alimente. Ciupercile ajută la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive și la controlarea migrenelor.
S-a afirmat chiar că niacina din compoziția ciupercilor ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Antibioticele naturale conținute de ciuperci previn infecțiile și grăbesc vindecarea rănilor.
Carnea este un aliment greu digerabil (este nevoie de aproximativ 8 ore pentru digestia cărnii), în timp ce ciupercile necesită doar a zecea parte din acest timp pentru a traversa organismul uman; de asemenea, consumul de energie va fi mai mic.
Ciupercile nu conțin amidon și colesterol.
Ghebele, adevărate bijuterii ale toamnei, apar imediat după ploi și cresc până dă bruma și înghețul. Poți găsi ghebe în păduri, în grupuri mari și uneori individual, pe lemn sau pe conifere. Dacă sunteți norocoși le puteți găsi și în supermarket, aceasta fiind varianta cea mai sigură, deoarece ghebele seamănă cu unele ciuperci otrăvitoare.
Salată de ghebe cu usturoi
Este ideal să folosim ghebe proaspete, timpul de opărire putând fi scurtat pentru a se păstra cât mai bine întreaga valoare nutritivă a acestora.
Ingrediente:
- 500 g. ghebe
- 50 ml. ulei (de preferat ulei de măsline extra-virgin sau uleiuri presate la rece de nucă, de nucă de pin, de argan alimentar, armurariu, dovleac, struguri sau rapiță)
- oțet de fermentație (din fructe de pădure, fără coloranți, conservanți sau arome artificiale)
- sare marină
- usturoi
- mărar proaspăt
- smântână
Mod de preparare:
1. Ghebele se spală foarte bine, după care se pun la opărit în apă fiartă cu sare și oțet. Se țin la foc 10 minute (se poate arunca prima apă).
2. Se scurg și se mai spală o dată, după care se pun într-un castron.
3. Se adaugă uleiul, oțetul, usturoiul zdrobit, sarea și mărarul proaspăt tocat și smântâna. Dacă nu adăugăm smântâna, avem o mâncare de post delicioasă și sănătoasă.
Sursa: DoctorMenci