Consumul de alimente prăjite poate crește riscul de cancer
Consumul de alimente prăjite crește riscul de cancer de prostată, potrivit unui nou studiu de la Centrul Fred Hutchinson de analiză a cancerului, din Seattle.
Cercetătorii au analizat datele sondajului de la mai mult de 3.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 35 și 74 ani și au descoperit că cei care au raportat consumul de cartofi prăjiți, pui prăjit, pește prăjit, sau gogoși, o dată sau de mai multe ori pe săptămână, au avut un risc cu 37% mai mare să se îmbolnăvească de cancer de prostată. Riscul a rămas același, chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare factori cum ar fi vârsta, rasa, istoricul familial, indicele de masă corporală și nivelurile de antigen specific prostatic.
Prin comparație, bărbații care au avut cel mai mic risc de apariție a cancerului de prostată, au consumat alimente prăjite o dată pe lună, în timp ce bărbații cu un risc moderat, au consumat alimente prăjite de maxim trei ori pe lună.
Concluzia? Cercetătorul Plumb Janet Stanford, director al Programului Centrului Hutchinson de analiză a cancerului, spune că atunci când uleiul este încălzit la temperaturi ridicate, acesta poate crea compuși cancerigeni în produsele alimentare. „Atunci când uleiul este prăjit la o temperatură înaltă, acesta poate schimba într-adevăr constituția alimentelor și poate produce substanțe chimice care pot fi dăunătoare pentru ADN”, spune Stanford.