Controlul carbohidraților și scăderea în greutate
Mulți sportivi reduc cantitatea de carbohidrați când încearcă să slăbească. Unii ajung să scadă foarte mult carbohidrații aproape de zero în timp ce alții adoptă o strategie mai moderată. În multe cazuri reducerea drastică a unui macronutrient va cauza probleme de sănătate. Conform omului de știință Gary Taubes, strategia cea mai bună pentru slăbire este controlul carbohidraților: „țesutul nostru adipos este controlat de proprii hormoni, insulina în particular.”
Recomandarea pentru sportivii de performanță este consumul a 150 de gr. de carbohidrați/zi pentru a-și menține sănătatea, rezervele de glicogen și un randament favorabil în procesul de slăbire.
Cu cât nivelul de insulină este mai mare, cu atât mai multe calorii va stoca corpul sub formă de grăsimi. Așadar marele secret pentru scăderea în greutate nu îl reprezintă doar consumul redus de alimente sau mărirea volumului de activitate fizică, ci consumul redus de carbohidrați.
Ar mai fi însă și un al doilea motiv pentru care e bine să ținem cantitatea de carbohidrați la un nivel mai scăzut: există o mică corelație între dietele cu multe grăsimi și bolile de inimă. Motivul este că excesul de carbohidrați este convertit în trigliceride pentru a fi stocate sub formă de grăsime iar trigliceridele pot cauza boli grave de inimă.