Cum ții în frâu pofta exagerată de mâncare
Atunci când transformăm alimentele în mijloace care ne ajută să trecem peste diferite stări de disconfort psihic, când devin „portița de scăpare”, „refugiul”, atunci când trăim ca să mâncăm orice are un gust intens, indiferent de combinații alimentare corecte, crononutriție, atunci când avem poftă de ceva dulce, sărat, de cafea etc., e cazul să ne informăm cum putem rezolva aceste probleme.
Pofta exagerată de mâncare poate fi gestionată corect prin adoptarea unei diete diversificate, echilibrate, alcătuită din alimente integrale, naturale, ecologice. Aceste alimente trebuie asociate corect, orarul de masă trebuie respectat, nu trebuie să sărim peste micul dejun și trebuie să avem zilnic trei mese principale, plus gustări de fructe între mese care să înlocuiască „ronțăitul” de alimente tip junk food. Pentru evitarea oscilațiilor mari ale glicemiei e important să consumăm alimente naturale, integrale cu încărcătură glicemică mică, cu index de sațietate/densitate ridicat. Iată câteva exemple de fructe, legume, leguminoase și carne cu index de sațietate optim: mere, pere, căpșuni, zmeură, kiwi, gutui, banane, mango, roșii, sfeclă roșie, morcovi, ciuperci, spanac, broccoli, ridichi, fasole verde, linte, varză, mazăre, pui fript sau pe grătar, vită, curcan, ton, somon, iaurt, brânză de vaci slabă, pâine integrală.
Reclamele la produsele alimentare sunt extrem de agresive și se adresează direct subconștientului, declanșând reacții de adictivitate pentru alimentele promovate astfel. Copiii sunt extrem de sensibili la aceste reclame televizate și de aceea trebuie protejați de efectul nociv al acestora.
Poftele femeilor gravide
Aceste pofte pot fi un semn al lipsei unor vitamine, minerale, macronutrienți, non-nutrienți din dieta femeii gravide. E recomandat ca alimentele dorite să fie consumate, însă fără excese și dacă medicul curant nu o interzice. Dieta gravidei trebuie să fie diversificată și echilibrată, formată din alimente naturale și apă oligominerală și un stil de viață activ adaptat stării fiziologice speciale în care se află.
Stresul îngrașă?
Atunci când suntem stresați nu este bine să mâncăm, deoarece sistemul neuroendocrin abolește funcția digestivă, după care organismul are o poftă de mâncare extremă. Tocmai de aceea, persoanele stresate, după ce trece actul de provocare a stresului, de la lipsă de foame ajung la o foame excesivă. După stres simți nevoia să mănânci dulciuri deoarece creierul are nevoie de energie și de glucoză.
Știați că…?
Culorile pot influența apetitul, galben-portocaliu stimulându-l, iar albastru reducându-l? Deci, nu vă vopsiți bucătăria în galben ori portocaliu și mâncați din farfurii de culoare albastră – veți vedea că vă veți sătura mai repede.
Sursa: DoctorMenci