Dr. Menci critică dietele vedetelor: O să muriți dacă nu încetați!
Le admirăm prin reviste și de multe ori le folosim drept model de viață. Considerăm că dacă Monica Gabor, Gina Pistol sau Cătălin Crișan au adoptat un anumit stil de viață și reușesc să arate atât de bine, atunci acesta este ideal și pentru noi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare și autorul cărții “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?” a luat la puricat câteva dintre dietele vedetelor, sfătuindu-ne să nu le călcăm pe urme pentru că ne putem îmbolnăvi.
Monica Gabor
Are o siluetă trasă ca prin inel fără prea multe sacrificii alimentare, singurele artificii de înfrumusețare la care apelează fiind masajele, împachetările cu efect anticelulitic sau tratamentele sofisticate și costisitoare la salon. Cât despre diete, Monica nu consideră că trebuie să urmeze vreuna, pentru că este tânără și are arderile bune. Modelul nu se dă în lături de la shaorma, pizza sau șnițele cu cartofi prăjiți, iar exemplul său de dietă pentru o zi ar fi următorul: la micul dejun mănâncă un bol cu lapte și cereale, o fiolă de ginseng și 50 ml de aloe vera; la prânz, supă de legume și dovlecei pane; la cină, miso soup, un preparat tradițional japonez care are efect anticancerigen dacă este consumat de 2-3 ori pe săptămână, creveți, salată, desert, iar pe toată durata zilei consumă multă ciocolată.
Dr. Menci: Este tânără și consideră că obiceiurile alimentare pe care le are acum nu-i afectează silueta și pe de o parte are dreptate, însă peste câțiva ani va lua contact cu urmările alegerilor sale de acum. Când ai 23 de ani, crezi că toată lumea este a ta, crezi că dacă îți permiți să slăbești artificial, la salon, ești și sănătos, însă shaorma, pizza sau preparatele pane obosesc ficatul și cresc foarte mult colesterolul, responsabil cu problemele circulatorii și care la bătrânețe îți poate oferi un “minunat” infarct.
Ciocolata conține feniletilamină, care are efect halucinogen și îți poate crea stări de euforie și dependență, în special în cazul persoanelor deprimate, capabile să inducă atracția, uneori bulimică, spre acest produs. Îi recomand să facă sport, de preferat în aer liber, să se hidrateze foarte bine cu apă, nu cu alte băuturi dulci sau carbogazoase și chiar să facă o cură de detoxifiere măcar o dată pe an. Asta presupune să scoată din alimentație prăjelile, mezelurile, mâncărurile sofisticate și să prefere salatele din legume, peștele, iaurtul, iar în loc de ciocolată să aleagă diverse fructe. Pofta de dulce ar putea indica o carență de crom și de magneziu.
Cătălin Crișan
A slăbit 15 kilograme într-o lună, alegând o dietă bazată pe foarte multă carne, în special mezeluri și organe, dar și ouă și brânzeturi fermentate. În regimul său alimentar, timp de două săptămâni a făcut o cură intensă cu proteine, iar patru zile a consumat exclusiv carne.
Dr. Menci: și-a făcut analizele după ce a terminat dieta? Unii oameni sunt inconștienți și nu înțeleg că nu trebuie să slăbească cu prețul sănătății lor. Și-a supus organismul unui efort îngrozitor, iar atât de multă carne și mezeluri nu avem voie să consumăm într-o viață întreagă, darămite într-o lună. A slăbit, însă a avut mai apoi parte de periculosul fenomen YO-YO, al variației greutății, adică a slăbit 15 kg, dar s-a îngrășat 20. Aceste fluctuații ponderale sunt foarte nocive pentru că distrug masa musculară, negrasă – tocmai aceea care arde eficient grăsimea. În scurt timp ajungem să mâncăm la fel sau mai puțin, dar, paradoxal, să ne îngrășăm tot mai mult. Prevenirea obezității este cel mai bun tratament și nu dietele-minune adoptate cu naivitate și care pun viața în pericol.
Daniela Crudu
Mănâncă orice, oricând, oricum și susține că se simte excelent, fără a avea vreodată probleme cu silueta. Kilogramele nu se depun pe formele sale, iar de celulită nu poate fi vorba. Tânăra mănâncă într-o zi și ciorbe grase și varză călită cu ciolan afumat, iar mai apoi stinge totul cu o pungă cu semințe și multe dulciuri și, desigur, multe pahare cu băuturi carbogazoase. Daniela consideră că nopțile pierdute în club, rația tot mai scăzută de somn și cantitățile uriașe de cafea sunt răsfățurile tinereții, fără a avea impact major asupra sănătății sale.
Dr. Menci: Unii dintre tineri sunt de-a dreptul inconștienți. Niciodată erorile și plăcerile alimentare nu se plătesc pe loc, ci în decursul anilor. Un regim de viață din care sunt excluse fructele și legumele, sursa reală de vitamine și minerale, nu poate decât să erodeze organismul, iar peste câțiva ani să te îmbolnăvească grav. Organismul nu are un izvor nesecat de energie, iar dacă nu faci nimic să îl ajuți, poate ceda atunci când nu te aștepți. Consumul excesiv de grăsimi, alimente prăjite, lactate grase, mai ales în perioada de început a vieții, are efecte devastatoare mai târziu, grăbind apariția bolilor cardiovasculare, degradarea timpurie a facultăților mentale și îmbătrânirea accelerată. Ar trebui să ne culcăm înainte de ora 24.00 și să dormim 7-8 ore. Acesta este “somnul de frumusețe” pentru că în această perioadă se secretă hormonul tinereții.
Delia a slăbit 5 kilograme într-o săptămână pentru că a mâncat numai fructe și legume pasate, iar Gina Pistol are zile în care mănâncă numai o singură salată de legume atunci când vrea să slăbească rapid. Nicoleta Luciu a mâncat, timp de o lună, numai supă de legume și compot de mere, iar Cristina Spătar a abuzat pe timpul sarcinii de toate alimentele interzise pentru ca mai apoi să se înfometeze.
Dr. Menci: Atunci când vrei să urmezi o dietă-fulger trebuie să fii, în primul rând, sănătos tun. Pentru menținerea unei siluete frumoase, trebuie să opteze pentru un stil de viață sănătos, activ, cu o dietă echilibrată, diversificată, ușor hipocalorică, combaterea sedentarismului și o gândire pozitivă. Înainte de toate, trebuie detoxifiat organismul și întărit sistemul imunitar, însă acest tip de dietă-fulger nu este indicat decât în situații speciale și doar de 2-3 ori pe an. Nu poți să te îndopi cu fast-food, mezeluri, produse de patiserie și de cofetărie, junk-food, energizante, băuturi alcoolice 360 de zile pe an, iar în restul de 5 zile să te înfometezi.
Monica Anghel
A reușit să slăbească 20 de kilograme în 5 luni, fără sport, ci datorită unui regim disociat. Trei zile a mâncat numai carne: mezeluri, organe, tocături, cărnuri de tot felul fierte sau fripte; trei zile, numai legume și fructe, iar trei zile, exclusiv lactate. În tot acest timp și-a permis luxul de a mânca bomboane cu zaharină.
Dr. Menci: Nu recomand un regim disociat. Organismul trece printr-o traumă îngrozitoare dacă este privat de unele alimente cu care este obișnuit în zeci de ani și dacă este forțat ca atâtea zile să accepte un singur tip de mâncare. Dietele astea fulger sunt amăgitoare pentru că kilogramele pierdute de pe o zi pe alta se întorc întreit. Aceste regimuri restrictive sunt deosebit de periculoase. Fără zahăr nu înseamnă fără zaharuri, iar edulcoranții de sinteză – zaharina – pot îngrășa la fel de mult ca și zahărul. Trebuie evitată monotonia alimentară diversificând dieta cu alimente sănătoase, inclusiv fructe și legume crude. Nu există alimentul ideal, complet, care să poată înlocui dieta reprezentată de ansamblul echilibrat și diversificat al alimentelor din toate categoriile. Chiar și așa, sportul este esențial și trebuie renunțat la sedentarism.
Sursa: DoctorMenci