Apasă pe grupa musculară pentru a vedea exercițiile
Drepţii abdominali – funcţia principală este de a face flexia trunchiului pe bazin (adică mişcarea pe care o facem atunci când ne ridicăm din pat).
Oblicii abdominali – când se contractă simultan oblicii, ei coboară coastele şi flexează toracele pe bazin; când se contractă o singură parte, el este un rotator al coloanei vertebrale, îndreptand faţa anterioară a bazinului spre muşchiul care se contractă. Aceşti muşchi au rezistenţă redusă la efort şi se recuperează destul de lent.
Abdominalii inferiori – funcţia principală este de a face flexia bazinului pe coapse.
Un abdomen reliefat, cu 6 pack, este visul oricărui om care merge la sală şi nu numai. Arată-mi pe cineva care spune că nu-şi doreşte un abdomen plat şi reliefat şi-ţi voi spune că este o raritate. Teoretic, muşchii abdominali nu trebuie să fie masivi, dar este imperios necesar ca aceştia să fie puternici dacă doreşti să atingi marea performanţă (în orice sport). Dincolo de aspect, muşchii abdominali contribuie la stabilizarea trunchiului la majoritatea exerciţiilor de bază, astfel încât, cu cât sunt mai dezvoltaţi, cu atât poţi folosi greutăţi mai mari fără să te temi de accidentări.
Abdomenul este centrul vizual al corpului omenesc şi de aceea nu se poate vorbi despre un fizic bine format dacă nu există un abdomen puternic, suplu şi bine definit. Bărbaţii au o predispoziţie în a depune grăsime pe abdomen, datorită dispunerii specifice a celulelor adipoase în jurul liniei de mijloc a corpului. Grăsimea din jurul taliei face parte din grăsimea de siguranţă a corpului şi va renunţa la ea doar prin eforturi susţinute.
Dacă îţi antrenezi din greu această grupă musculară şi nu ai rezultatele dorite, trebuie să ai în vedere că diferenţa este făcută de modul în care te alimentezi şi antrenamentele cardiovasculare. Fără să introduci antrenamentele cardiovasculare nu vei scăpa de ţesutul adipos. Limitează consumul de grăsimi şi carbohidraţi şi axează-te pe un regim hiperproteic. De asemenea, în nutriţie contează foarte mult şi suplimentele nutritive, ele ajutând corpul să ardă mai eficient ţesutul grăsimile.
Cât despre antrenamentul muşchilor abdominali, aceştia trebuie antrenaţi foarte intens, cu foarte puţine momente de relaxare, pentru ca tensiunea în muşchi să fie continuă. Este inutil antrenamentul abdomenului zilnic, fiind suficiente 1-2 antrenamente pe săptămână. Pentru dezvoltarea masei musculare, muşchii abdominali trebuie antrenaţi cu greutăţi, ca orice altă grupă musculară.