Hidratarea pe timpul verii
Odată cu sosirea verii şi implicit a temperaturilor crescute, este foarte important să fim atenţi la hidratare. Căldura face ca organismul nostru să elimine o cantitate mai mare de lichide prin transpiraţie, cantitate pe care trebuie să o compensăm în principal prin creşterea consumului de apă.
Recomandabil este să bem 40 ml. de apă/kg. de masă corporală pe zi. Ex.: 40 ml. x 70 kg.= 2800 ml. (2,8 l./zi)
Totuşi, vara este bine să creştem această cantitate.
Vara putem să mâncăm foarte multe produse proaspete, cum sunt fructele sau legumele în forma lor brută sau chiar şi cele procesate, cum ar fi sucurile naturale, supele sau cremele. Toate acestea ne menţin hidrataţi şi îmbogăţesc conţinutul organismului de fibre, vitamine, oligoelemente şi antioxidanţi.
Consumul de fructe şi legume într-o cantitate suficientă este un sfat de bază pentru acest anotimp. În general, un adult trebuie să consume trei sau patru porţii de fructe pe zi pentru a se menţine suficient hidratat. În ceea ce priveşte verdeaţa şi legumele, consumul este aproape liber, deşi se recomandă cel puţin 400gr de fructe şi legume.
Alimente pe care trebuie să le evităm pe timpul verii:
- băuturile alcoolice – este cunoscut faptul că alcoolul provoacă deshidratare
- mesele copioase, care determină ca mediul intern al organismului să aibă nevoie de mai multă apă pentru a realiza metabolismul
- produsele care conţin multă sare, căci sarea favorizează deshidratarea şi determină o mai mare nevoie de apă
- băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice
Este foarte important să consumăm lichide foarte des şi să nu aşteptăm să apară senzaţia de sete, deoarece în acel moment corpul este deshidratat. Apa nu trebuie să fie rece, ci la temperatura camerei, pentru că, deşi răcoritoare pe moment, mai târziu creşte temperatura corpului.