Iată ce cantitate de nutrienți se pierde din alimente, prin gătire!
Dacă nu ești adeptul alimentației raw (alimente crude, nepreparate termic), trebuie să știi că toate alimentele își pierd calitățile în timpul preparării termice.
Unele dintre ele sunt mai rezistente la anumite metode de preparare, altele mai sensibile.
Mai jos, ai procentele de pierdere a principiilor vitale în cazul fierberii, prăjirii și frigerii unor alimente importante:
Carne
și subproduse de carne
Denumirea produselor |
Fierbere % |
Prăjire % |
Grătar % |
Carne de miel |
22 |
33 |
– |
Carne de miel, tăiată bucăți și fiartă în sos |
30 |
– |
– |
Carne de oaie și berbec, ca mâncare |
31 |
51 |
– |
Carne de vițel |
26 |
41 |
– |
Carne de vițel fiartă în sos |
29 |
– |
– |
Cap de miel și oaie |
55 |
55 |
– |
Cap de porc |
50 |
– |
– |
Ciolan de porc |
34 |
– |
– |
Rinichi de porc, vițel, vacă |
50 |
40 |
– |
Ficat de porc, vițel, vacă |
34 |
40 |
– |
Carne de porc fiartă în sos |
40 |
– |
– |
Carne de porc fiartă în ciorbă |
27 |
40 |
– |
Cotlet de porc |
26 |
40 |
– |
Carne de vacă |
40 |
40 |
– |
Creier de vacă, porc |
20 |
20 |
– |
Limbă de vacă |
37 |
32 |
– |
Antricot, vrăbioară, mușchi de vacă |
– |
31 |
– |
Antricot, fleică, mușchi de porc |
– |
31 |
– |
Cârnați și patricieni |
– |
21 |
– |
Căprioară |
3 |
32 |
– |
Momițe de vită |
– |
38 |
– |
Fudulii de porc |
– |
47 |
– |
Măduvioare |
– |
34 |
– |
Chebab |
– |
37 |
– |
Mititei |
– |
20 |
– |
Păsări și vânat
Denumirea produselor |
Fierbere % |
Prăjire % |
Grătar % |
Găini |
12 |
18 |
18 |
Pui |
12 |
18 |
18 |
Gâște |
16 |
24 |
14 |
Ficat de gâscă |
– |
38 |
– |
Rațe |
16 |
24 |
24 |
Boboci de rață sau gâscă |
16 |
24 |
24 |
Potârnichi, prepelițe |
24 |
25 |
20 |
Fazan |
24 |
20 |
20 |
Iepure |
12 |
28 |
28 |
Spinare de iepure |
– |
20 |
– |
Gâscă sălbatică |
22 |
18 |
18 |
Lișiță |
22 |
18 |
18 |
Urs |
– |
34 |
34 |
Porc mistreț |
– |
34 |
34 |
Legume și zarzavaturi
Denumirea produselor |
Fierbere % |
Prăjire % |
Grătar % |
Cartofi noi până la 15 august |
9 |
40 |
6 |
Cartofi de la 15 august până la 1 ianuarie |
25 |
40 |
3 |
Cartofi de la 1 ianuarie până la 1 martie |
30 |
40 |
3 |
Cartofi fierți în coajă |
31 |
– |
– |
Morcovi |
18 |
8 |
8 |
Sfeclă până la 1 ianuarie |
20 |
– |
– |
Sfeclă de după 1 ianuarie |
25 |
– |
– |
Varză albă |
20 |
– |
– |
Varză tocată și frecată cu sare |
52 |
– |
– |
Varză tăiată în bucăți mari |
20 |
8 |
– |
Varză albă tăiată și înăbușită |
20 |
21 |
– |
Varză albă tăiată mărunt |
20 |
8 |
– |
Varză acră tăiată |
30 |
15 |
– |
Varză roșie frecată cu sare |
46 |
– |
– |
Conopidă |
20 |
20 |
– |
Ceapă |
16 |
– |
– |
Ceapă tăiată mărunt |
16 |
26 |
– |
Ceapă pentru sosuri și mâncăruri |
16 |
– |
50 |
Ceapă verde |
20 |
– |
35 |
Praz |
25 |
5 |
35 |
Usturoi |
22 |
10 |
40 |
Ardei iute uscat |
27 |
– |
– |
Păstârnac |
25 |
– |
– |
Țelină |
30 |
8 |
20 |
Dovleac |
30 |
17 |
– |
Dovlecei |
33 |
10 |
45 |
Dovlecei tăiați felii, dați prin făină |
7 |
25 |
45 |
Dovlecei pentru umplut |
35 |
15 |
– |
Vinete coapte pentru salată |
– |
– |
27 |
Vinete murate |
25 |
20 |
20 |
Vinete pentru împănat |
5 |
8 |
5 |
Vinete curățate de coajă |
20 |
– |
45 |
Vinete curățate pentru umplut |
35 |
30 |
– |
Roșii opărite și curățate de semințe |
25 |
– |
– |
Roșii pentru salată |
15 |
– |
– |
Roșii conserve |
– |
46 |
– |
Castraveți tineri cu coajă |
5 |
– |
– |
Castraveți în borcane |
15 |
– |
– |
Ardei copți cu cotor și semințe |
– |
– |
25 |
Ardei copți |
25 |
– |
8 |
Ardei pentru umplut |
20 |
– |
– |
Ciuperci în conservă |
– |
35 |
– |
Ridichi de lună |
25 |
– |
– |
Ridichi de iarnă |
30 |
– |
– |
Salată verde |
22 |
– |
– |
Spanac |
26 |
50 |
– |
Măcriș |
24 |
50 |
– |
Urzici |
18 |
50 |
– |
Mărar, pătrunjel, leuștean și tarhon |
26 |
– |
– |
Lobodă și ștevie |
20 |
30 |
– |
Foi de viță |
10 |
8 |
– |
Foi de țelină |
16 |
– |
– |
Hrean |
36 |
– |
– |
Fasole verde |
10 |
12 |
– |
Mazăre verde păstăi |
10 |
12 |
– |
Mazăre verde boabe |
50 |
8 |
– |
Bob verde |
10 |
12 |
– |
Ciuperci |
24 |
35 |
– |
Mânătărci |
24 |
10 |
– |
Capere conservate |
20 |
– |
– |
Bame proaspete |
5 |
– |
– |
Pepeni roșii |
48 |
– |
– |
Pepeni galbeni |
36 |
– |
– |
Pere |
10 |
– |
– |
Gutui |
28 |
– |
– |
Caise |
14 |
– |
– |
Prune proaspete |
25 |
– |
– |
Cireșe |
5 |
– |
– |
Vișine |
5 |
– |
– |
Struguri |
4 |
– |
– |
Portocale |
25 |
– |
– |
Mandarine |
16 |
– |
– |
Piersici |
10 |
– |
– |
Pește
Denumirea produselor |
Fierbere % |
Prăjire % |
Grătar % |
Pește sărat |
14 |
13 |
13 |
Biban |
19 |
– |
20 |
Calcan |
22 |
28 |
28 |
Crap între 2-4 kg. curățat |
19 |
20 |
– |
Cap de crap curățat |
25 |
20 |
20 |
Caracudă cu cap |
20 |
– |
20 |
Caras cu cap |
20 |
– |
20 |
Cegă, păstrugă |
25 |
20 |
20 |
Chefal |
32 |
20 |
20 |
Chefal sărat |
20 |
– |
– |
Ciortan cu cap |
25 |
11 |
12 |
Crap peste 4 kg. |
22 |
11 |
18 |
Heringi |
17 |
– |
– |
Morun sau nisetru |
17 |
18 |
20 |
Somn curățat de șiră și cap |
17 |
20 |
22 |
Hamsii |
– |
– |
40 |
Șalău |
28 |
11 |
16 |
Scrumbii albastre de mare |
15 |
– |
25 |
Scrumbii de Dunăre |
15 |
– |
25 |
Stavrizi |
14 |
– |
26 |
Lin |
15 |
25 |
25 |
Pălămidă |
13 |
– |
27 |
Mreană |
14 |
– |
26 |
Păstrăvi |
13 |
22 |
20 |
Plătică |
13 |
– |
14 |
Știucă |
20 |
20 |
20 |
Zargan |
15 |
– |
15 |
Hanus, guvizi, rândunică de mare |
15 |
25 |
25 |
Sursa: „Hrănește-te inteligent!” – Dr. Jean-Marie Guillermond