Începe cura de imunizare!
Toamna este anotimpul care ne pune la dispoziție, cu dărnicie, multe legume și fructe proaspete, autohtone, care ne ajută organismul să se vitaminizeze, să-și crească imunitatea în mod natural, pentru a face față cu bine provocărilor la care va fi supus în următoarea perioadă rece a anului (schimbări de temperatură, frig, ploi, atacul diferiților agenți patogeni – virusuri, bacterii – în special asupra aparatului respirator).
Fructe, din belșug
Merele, perele, prunele, bogate în vitamine și minerale, au efecte detoxifiante, de stimularea a imunității nespecifice a organismului, sunt tonice ale sistemului nervos.
Măceșele, fructe foarte bogate în vitamina C și bioflavonoide, cresc puterea de apărare a organismului; totodată sunt o sursă excelentă de antioxidanți.
Cătina reprezintă o sursă naturală de vitamine și minerale, de substanțe antioxidante, cu rol deosebit de benefic în păstrarea sănătății fizice și psihice a organismului; cresc rezistența organismului în fața bolilor și au acțiune tonică și energizantă.
Gutuile, grație compoziției deosebit de bogate în vitamine și minerale (provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru), în zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales în semințe), au efecte deosebite de tonifiere și vitaminizare a organismului.
Strugurii, bogați în vitamine (A, C, grupul B), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu) și antioxidanți, au efecte detoxifiante, alcalinizante, tonice ale sistemului nervos.
Castanele, bogate în vitamine și minerale, stimulează pofta de mâncare, combat astenia fizică și psihică; se consumă fructele proaspete, coapte, fierte, sub formă de piure și în diverse combinații.
Sănătate din legume de toamnă
Este recomandat să consumăm cât mai multe legume în stare proaspătă sau puțin preparate termic: spanac, salată verde, conopidă, varză, vinete, țelină, fasole verde, dovleac, ardei; să nu uităm de ceapă, usturoi, praz – cu efecte antiseptice și imunostimulatoare. De asemenea, este bine să asezonăm orice fel de mâncare cu condimente aromatice de tipul: cimbru, busuioc, eucalipt, ghimbir, fenicul, mentă, rozmarin, care conțin substanțe cu rol antiseptic, revigorant, stimulator.
Indicate sunt și lactatele, în special, laptele bătut, kefirul și sana, care produc o microfloră probiotică. Aceasta conferă un efect de protecție împotriva bolilor infecțioase.
Plante imunostimulatoare
Tot în această perioadă este bine să realizăm imunizarea nespecifică. Ea are drept scop stimularea imunității generale, cu creșterea rezistenței organismului față de diferite infecții bacteriene sau virale.
În acest scop pot fi folosite:
Echinaceea: este una dintre plantele cu eficacitate dovedită pentru creșterea imunității nespecifice a organismului, prin stimularea producției de globule albe, în special limfocite, și a cantității de interferon; are și proprietăți antivirale și bacteriostatice. Echinaceea poate fi administrată sub formă de tinctură, comprimate (ce conțin extract de echinaceea), suc proaspăt stabilizat. Doza și timpul de administrare trebuie recomandate de medicul apifitoterapeut. Tratamentul durează în general 30 zile, cu pauză, sau 10 zile/lună, timp de 3 luni; în cazurile în care rezistența organismului este mult scăzută, cura poate fi prelungită. Pentru potențarea efectelor de prevenire și combatere a infecțiilor gripale, se pot administra capsule ce conțin echinaceea în combinație cu zinc și vitamina C.
Propolisul: un adevărat antibiotic natural. Intern, se folosește sub formă de tinctură, miere cu propolis, tablete sau baton de propolis.
Chimen negru: se administrează sub formă de ulei, 3-5 picături/zi sau sub formă de capsule, în cure de 7-30 zile.
Ulei de pește: bogat în acizi esențiali omega 3; se administrează sub formă de capsule.
Preparate homeopate ce conțin autolizat filtrat de ficat și inimă de Anas Barbariae (rață sălbatică); se administrează pe toată perioada anotimpului rece, 1 doză pe săptămână în scop profilactic.
Mierea de albine, prin conținutul ei deosebit de valoros (glucoză, fructoză, enzime, vitamine, săruri minerale, acizi organici), are proprietăți de stimularea a imunității generale, antibacteriene și antivirale, vitaminizante și de refacere a organismului.
Gemoterapia este deosebit de utilă, atât la copii (poate fi administrată încă de la vârsta de sugar), cât și la adulți; se utilizează extract din mlădițe de măceș, extract din muguri de coacăz negru, extract din muguri de brad, extract din muguri de porumbar, în combinații stabilite de medic.
Adulții mai pot folosi și:
– Rhodiola rosea – crește imunitatea organismului, ajutându-l să lupte contra infecțiilor cauzate de bacterii sau virusuri, și are efect antioxidant. – Ginseng (siberian, chinezesc) – are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și imunomodulatoare, îmbunătățește imunitatea, crește rezistența la efortul fizic și intelectual.
Să nu uităm de acțiunea binefăcătoare a ceaiurilor, pe care le putem consuma călduțe sau la temperatura camerei, eventual cu adaos de suc de citrice, miere, fructe uscate, scorțișoară:
- ceaiul oolong, ideal pentru a ne ajuta să ne adaptăm la trecerea în noul anotimp;
- ceaiul de soc, care înlătură senzația de frig, accelerează circulația și metabolismul;
- ceaiul de hibiscus, care ajută la creșterea imunității;
- ceaiuri de fructe de pădure: măceșe, cătină, afine, o sursă excelentă de vitamina C.
Sursa: Revista DoctorulMeu – Dr. Ruxandra Constantina