Ingredientele periculoase din produsele cosmetice
Ingredientele de mai jos intră în componența produselor de frumusețe și îngrijire pe care le utilizăm zilnic – de la șampon, la creme solare și produse anti-îmbătrânire. Studiile științifice arată că trebuie să le evităm, pe cât putem, pentru pot avea efecte negative asupra sănătății.
Parabenii
Figurează pe etichetă sub denumirea de metil-, etil-, butil-, sau propilparaben – sunt conservanți sintetici și agenți antimicrobieni, care se găsesc pe scară largă în produsele de îngrijire care au conținut mare de apă: șampoane, balsamuri, loțiuni, demachiante ș.a.m.d. De asemenea, mai intră în compoziția dedoranților solizi.
Studiile arată că, ajunși în organism, parabenii „mimează” acțiunea estrogenului, perturbând activitatea hormonală. Urme de parabeni au fost găsite în biopsiile tumorilor mamare.
Mulți fabricanți au renunțat la acest tip de ingrediente sintetice – sunt produsele etichetate „fără paraben”.
Ftalații
Sunt compuși meniți să stabilizeze parfumul și culoarea cosmeticelor. De asemenea, împiedică oja de unghii să se cojească rapid. Pe multe etichete, compușii aceștia nu figurează, fiind ascunși sub denumirea „parfum” (pentru că formulele de parfum utilizate de companii sunt protejate prin lege). Studiile arată legătura între prezența ftalaților și disfuncția glandei tiroide, apariția posibilelor defecte la naștere, mai ales privind aparatul genital la bebelușii de sex masculin.
Două tipuri de ftalați au fost deja interzise în Uniunea Europeană, totuși compușii se mai găsesc în unele tipuri de lac de unghii. Prin urmare, dacă ești însărcinată, folosește oja cu prudență.
Nanoparticulele
Sunt particule foarte mici de compuși și sunt utilizate într-o multitudine de produse, de la echipament sportiv la filtre solare. Se găsesc inclusiv în produse antiîmbătrânire, ajutând la pătrunderea lor în pronfunzimea pielii.
Experții spun că nanoparticulele ar putea avea un efect negativ în prezența ftalaților și parabenilor. Studii referitoare la nanoparticule sunt încă în curs.
Lauril Sulfat de Sodiu
Pe etichete îl găsești sub denumirea Sodium Lauryl/Laureth Sulfate – SLS, este un detergent sintetic și agent de spumare care produce iritația ochilor și pielii. Poate da naștere produsului secundar 1-4 dioxan, care este suspectat ca având efect cancerigen. Compusul secundar declanșează reacții alergice la persoanele sensibile.