Insulina și masa musculară
De ce pierdem mușchi pe măsură ce îmbătrânim?
Răspunsul ar fi lipsa de efort fizic pentru marea majoritate a populației. Mușchii lucrează pe principiul „folosește-i ca să nu-i pierzi” așa cum lucrează majoritatea organelor și țesuturilor din corp.
Fără stimularea produsă de exercițiul fizic, conexiunea neuromusculară dintre creier și sistemul muscular scade treptat și mușchiul se atrofiază, scade din dimensiune. Scăderea mușchilor afectează în principal fibrele musculare de tipul 2(cele de forță și putere) și balanța dintre fibrele de tip 1(cele slabe și de anduranță) și cele de tipul 2. Cu vârsta, fibrele de tipul 1 vor fi dominante și așa se explică slăbiciunea asociată cu procesul de îmbătrânire. În timp ce terapiile cu testosteron și hormoni de creștere sunt folosite frecvent pentru încetinirea simptomelor îmbătrânirii, singura cale acceptată medical pentru folosirea insulinei este pentru tratarea diabetului de tip 1. Pancreasul nu sintetizează insulina la cei care au diabet de tip 1 și de aceea ei trebuie să își facă injecții cu insulină. Un alt tip de diabet mai comun, este cel de tip 2, care poate fi tratat de cele mai multe ori prin medicație orală, exerciții și dietă, deși în unele cazuri injecțiile cu insulină sunt necesare pentru controlul glucozei din sânge.
În ultimii ani, sportivii de performanță folosesc insulina din mai multe motive. Un efect secundar al folosirii unei cantități mari de GH este creșterea glucozei din sânge care poate fi controlată cu o injecție de insulină. De asemenea, insulina declanșează absorbția de aminoacizi în mușchi pentru folosirea lor în sinteza proteinei. Insulina activează enzimele primare care transformă carbohidrații în glicogen, care ajută la recuperarea musculară după antrenament și dau acel aspect de plin al mușchilor. Fiecare gram de glicogen este stocat împreună cu 2,7 gr. de apă.
Așadar, este insulina un hormon anabolic? Este în mod sigur dacă vrei să te îngrași. De multe ori, insulina este denumită și hormon al stocării, deoarece promovează depozitarea energiei sub formă de grăsime și glicogen. În relația cu mușchii, insulina este anabolic condiționată – în prezența unei cantități mari de aminoacizi în sânge, insulina ajută la absorbția aminoacizilor în mușchi, ceea ce facilitează sinteza proteinei, care este un puternic efect anabolic.