Intoleranța la gluten
Glutenul este o proteină prezentă în unele cereale, cu valoare nutrițională importantă, bine tolerată de majoritatea populației, dar destul de greu de digerat.
Ce este intoleranța la gluten?
Intoleranța la gluten, cunoscută sub denumirea de „boala celiacă”, este o boală cronică inflamatorie a intestinului subțire, ce apare în urma unei reacții conflictuale imunoalergice față de gluten.
Această particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial, fiind ceva moștenit. Se întâlnește atât la copii, cât și la adulți, femeile reprezentând circa 75% din cazurile cu această afecțiune intestinală.
Contextul apariției
Încă de timpuriu, respectiv din perioada diversificării alimentației, sistemul imunitar învață să nu atace mâncarea. Majoritatea reacțiilor alimentare se produc din cauza faptului că sistemul imunitar identifică în mod eronat un aliment sau un component al acestuia. Iar inducerea toleranței alimentare este un proces individual prin care sistemul imunitar învață să recunoască mâncarea, fără a dezvolta reacții autoimune.
Omul a co-evoluat în decursul existenței sale ca specie împreună cu alimentele, stabilindu-se astfel o toleranță genetico-imunitară pentru alimentele consumate timp îndelungat. Dar, pentru că situația s-a schimbat radical odată cu chimizarea și industrializarea excesivă a alimentelor și utilizarea aditivilor alimentari și a pesticidelor de sinteză, sistemul imunitar este pus în dificultate – nu mai recunoaște noile alimente și declanșează reacții autoimune!
Să nu uităm: la origini omul era vânător-culegător și nu consuma cereale! De aceea astăzi, când grâul ancestral tetraploid a fost înlocuit de grâul comun, apar tot mai des intoleranțe la glutenul acestuia. Specialiștii consideră celiachia drept una dintre „bolile noi” apărute la om odată cu Revoluția Neolitică petrecută acum aproximativ 10 milenii, care a inclus trecerea de la viața de vânători-culegători la cea de agricultori.
Simptome
- diaree sau constipație cronică
- dureri abdominale și balonare
- scădere inexplicabilă în greutate în ciuda unui apetit normal
- anemie
- oboseală
- vărsături
- dermatite
- schimbări bruște de dispoziție
- tetanie
Consecințele bolii: osteoporoza, pubertate întârziată, tulburări de memorie și concentrare, infecții respiratorii recurente, infertilitate și amenoree, steatoree, retard de creștere etc.
Lista alimentelor cu gluten
Ce numim gluten este componenta proteică a boabelor unor cereale. Glutenul este, în realitate, un amestec de proteine – gluteina și gliadina – care asigură un aport proteic în dietă și este important când e vorba despre transformarea cerealelor în pâine: glutenul este cel care dă elasticitate aluatului, îl ajută să crească sub acțiunea drojdiilor și dă pâinii consistența specifică (cerealele care conțin gluten sunt numite panificabile).
Din păcate însă, în zilele noastre glutenul este „ascuns” în foarte multe produse alimentare, ca parte a „modernizării” alimentației.
Iată mai jos o listă orientativă a alimentelor ce conțin gluten:
- pâine
- paste făinoase
- biscuiți
- covrigei
- prăjituri și plăcinte
- patiserie/gogoșerie
- bere
- sosuri pentru salată
- sosuri pentru mâncăruri în restaurante
- supele cremă/supele la plic
- bomboane
- fursecuri
- biscuiți de tip crackers
- cereale (grâu, secară, orz, ovăz)
- carne din conservă
- aditivi alimentari
- sosuri bechamel
- pane-uri
Lista alimentelor fără gluten
- fructe
- legume
- pește
- carne
- verdețuri
- leguminoase (fasole boabe, fasole verde, năut, linte, mazăre)
- mălai
- orez
- pseudocereale: hrișcă, amaranth, quinoa, chia
- lactate
- semințe, nuci, alune
- soia
Sursa: DoctorMenci