Învață să faci cannoli!
Cannoli, aceste micuțe rulouri umplute cu diverse creme și ornate cu tot felul de siropuri și fructe sunt unele dintre deserturile preferate ale italienilor, chiar dacă originea rețetei este musulmană.
Dacă ai fost în Sicilia, cu siguranță ai încercat acest desert delicios. Dacă nu te numeri printre norocoșii care au gustat cannoli, nu mai pierde timpul și apucă-te de treabă! Îți promitem că te vei îndrăgosti. 🙂
Iată cum poți prepara cannoli, acasă!
Aluat:
- ¾ cană făină
- 2 linguri unt nesărat
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță cacao, neîndulcit
- ¼ linguriță scorțișoară
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 gălbenuș de ou (opțional)
- 3-4 linguri vin roșu
Se amestecă toate ingredientele până se obține un aluat sfărâmicios, apoi acesta se pune într-o pungă de plastic (închisă etanș) la frigider timp de 45 min.
Cremă:
- 450 gr. ricotta / urdă
- 100 gr. frișcă preparată în casă
- ½ cană zahăr extrafin
- ¼ cană fulgi de ciocolată / stafide, etc. (opțional)
- 4 linguri coji de portocală / lămâie / grepfrut, confiate (se pot pune și proaspete)
- 1 lingură esență de vanilie / zahăr vanilinat
- 1 albuș de ou, bătut ușor
- zahăr pudră
Ricotta se lasă la scurs timp de 1 oră, apoi se amestecă cu restul ingredientelor, iar amestecul se pune într-un bol acoperit, la frigider, timp de 30-60 min.
Mod de preparare:
- Se scoate aluatul din frigider și se rulează cu făcălețul până când se obține grosimea de 1,5-2 mm.
- Se taie cercurile (diametru de 8-10 cm.), se pun pe forme (sau pe foaie de staniol împăturită în 2 și rulată de 2, 3 ori), apoi se ung cu albuș de ou în locul în care trebuie să se lipească și se apasă ușor, astfel încât lipitura să fie uniformă.
Prăjire (varianta originală): Se pun rulourile în ulei încins (180 gr. C) timp de 2-3 minute, apoi se scot cu o spumieră și se lasă la scurs pe un prosop de hârtie.
Coacere (varianta sănătoasă): Se pun rulourile într-o tavă, se ung cu albuș de ou și se introduc în cuptor (190 gr. C) timp de aprox. 15-20 minute. Este mai bine să fie puțin mai coapte decât puțin mai necoapte.
- Când cannoli se răcesc, se scot de pe forme.
- Imediat înainte de a-l consuma, cannolo se umple cu cremă și se pudrează cu zahăr.
- Se pot orna cu sirop, cremă de ciocolată, dulceață, fructe confiate sau oleaginoase pisate (fistic, nuci, alune, etc.).